Kúpiť si nový byt či dom? Dostupnosť bývania je najhoršia za posledné roky, platy nestíhajú. Využiť to môžu developeri

Dostupnosť bývania spadla na úroveň spred ôsmich rokov. Po vrchole z roku 2015, keď bol pomer splátky voči platom podľa čísel Národnej banky Slovenska najlepší, sa tak situácia neustále zhoršuje. A najnovšie klesla aj v druhom štvrťroku. Odborníci na problematiku sa zhodujú: prestávame zarábať toľko, aby sme si mohli kupovať nové bývanie, ktoré je stále drahšie a drahšie.

24.10.2021 18:37
dom, byt, reality, panelak, zateplovanie, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (40)

„Za znížením dostupnosti bývania je ďalší výrazný rast cien nehnuteľností, čím sa bublina viac a viac nafukuje,“ tvrdí finančný špecialista Miroslav Majcin zo spoločnosti UBP.

Novú situáciu využívajú aj developeri. Do zmlúv vložia takzvanú „inflačnú doložku“. Tá sa nachádza spravidla v zmluve o uzatvorení budúcej kúpnej zmluvy. Práve tam sa môže ocitnúť bod, o koľko percent bude nehnuteľnosť drahšia pri podpise finálnej kúpy.

„Na svetlo sveta ich developeri začali vyťahovať posledné tri až šesť mesiacov. Stretol som sa s navýšením o 6– až 8-tisíc eur,“ hovorí pre Pravdu hypotekárny špecialista Prosight Slovensko Miroslav Tomáš. To môže byť ale pre klientov veľký problém, pretože už majú dohodnutú hypotéku na určitú sumu a doplácať musia často z vlastného vrecka. Riešením je vybavovať úver nanovo, no to je dosť náročné. Možno si ho nevybaví, doplatiť cenu za bývanie však musí. Buď má človek úspory, požičia si od rodiny alebo si zoberie „spotrebák“ s oveľa vyššími úrokmi.

Bratislava Čítajte viac Zdražovanie pokračuje. Štvrť milióna za byt je nový štandard

„Buď doplatí, alebo mu developer byt nepredá. Potom musí splatiť rozčerpanú hypotéku aj so zmluvnou pokutou vo výške jedného percenta z čerpanej sumy. Je teda škodný, a nie je na vine. Inak developer predá byt ďalšiemu záujemcovi a drahšie,“ opisuje skúsenosti z praxe Tomáš.

Podobné doložky v zmluvách v poslednom čase zaregistroval aj finančný špecialista Ivan Kahanec z Brokerie. „Registrujeme to aj ako problém u klientov, ktorí už majú schválenú hypotéku na pôvodnú kúpnu cenu. Im sa môže stať, že im banka navýšenie neschváli a musia navýšenie financovať z vlastných zdrojov,“ opisuje problémy. Na druhej strane je pravdou, že rastú ceny stavebných materiálov a developeri to pred niekoľkými rokmi nemohli predvídať.

Denník Pravda oslovil s otázkami o navyšovaní kúpnych cien niektorých z najväčších developerov. Odpovede zaslalo iba J&T Real Estate. Jeho hovorca Daniel Suchý tvrdí, že ich klientom garantujú ceny a podmienky v zmluvách o budúcich zmluvách na kúpu nehnuteľnosti. „Zmluvy neobsahujú inflačné doložky, ani klientom nedávame dodatky, ktoré by súviseli s navyšovaním cien z dôvodu nárastu stavebných nákladov. Nárast cien vstupov sa môže premietnuť do cien voľných bytov a nových projektov,“ tvrdí Suchý.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #developeri #ceny bytov