Minister dopravy Doležal nie je spokojný s rozpočtom. Opísal, na čo budú rezortu chýbať peniaze

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) nie je ani nemôže byť spokojný so schváleným návrhom rozpočtu. Spokojní podľa neho nie sú ani viacerí kolegovia vo vláde a dokonca ani minister financií. „Bolo by nesprávne tvrdenie, keby som povedal, že som spokojný. Chceli sme viac, myslím si, že aj Slovensko si zaslúži viac,“ povedal Doležal vo štvrtok po rokovaní vlády.

14.10.2021 17:34
Andrej Doležal Foto: ,
Minister dopravy Andrej Doležal
debata

Peniaze v rezorte dopravy budú podľa ministra chýbať najmä na údržbu železničnej infraštruktúry. „Opäť len budeme odkladať údržbu a spomaľovať trate a tým pádom budú vlaky opäť pomalšie,“ upozornil Doležal.

Igor Matovič Čítajte viac Hody sa skončili a Matovič ukázal svoj prvý rozpočet. Komu sa ušlo najviac?

Výdavky na dopravu a bývanie by mali v budúcom roku dosiahnuť 3,702 mld. eur, oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to viac o 610,3 mil. eur, resp. o 19,7 %. V uvedenom celkovom objeme sú nielen peniaze samotného rezortu dopravy a výstavby, ale aj zdroje všeobecnej pokladničnej správy. Z Plánu obnovy a odolnosti sa pre budúci rok počíta so sumou 175 mil. eur.

Podľa vládou schváleného návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024 najväčšiu časť predstavujú investície do dopravnej infraštruktúry, tie sú v nasledujúcom roku plánované vo výške 1,706 mld. eur, čo je v porovnaní s aktuálnym rokom o 347 mil. eur viac. Rozpočtované výdavky na cestnú dopravu v roku 2022 v objeme 398 mil. eur sú nižšie o 10 mil. eur, sú určené na správu, údržbu a opravy ciest I. triedy, diaľnic a rýchlostných ciest. Výdavky na železničnú dopravu v budúcom roku by mali dosiahnuť 1,017 mld. eur, oproti tomuto roku je to viac takmer o 93 mil. eur. Z týchto výdavkov prostriedky zo štátneho rozpočtu predstavujú 264 mil. eur na dotáciu pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a 330 mil. eur na dotáciu pre Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Na podporu rozvoja bývania v roku 2022 je určených takmer 313 mil. eur, čo je oproti tohtoročnému rozpočtu o vyše 25 mil. eur viac. Uvedená suma obsahuje výdavky Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške skoro 280 mil. eur, ako aj dotácie na podporu rozvoja bývania z ministerstva dopravy a výstavby v objeme 20 mil. eur, či štátnu prémiu k stavebnému sporeniu za 6 mil. eur a bonifikáciu k hypotekárnym úverom za 6,5 mil. eur. Na administratívu a ostatné činnosti úradu ministerstva dopravy a výstavby má ísť takmer 262 mil. eur, je to nárast o 155 mil. eur. Súčasťou týchto zdrojov sú zvýšené výdavky v objeme 175 mil. eur zo spomínaného Plánu obnovy a odolnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #doprava a logistika #Doležal