Hody sa skončili a Matovič ukázal svoj prvý rozpočet. Komu sa ušlo najviac?

Hody sa skončili, musí sa šetriť. Takéto odkazy posielal minulý týždeň minister financií Igor Matovič (OĽaNO) svojim kolegom z vlády. „Je to krutý návrh, ale je to stret s realitou. Nemôžeme sa hrať na Ježiška,“ odkázal im financmajster ešte pred zverejnením rozpočtu.

12.10.2021 19:12
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič
debata (41)

V pondelok následne ukázal jeho prvú verziu. Štátna kasa bude na budúci rok približne v 5,5-miliardovom mínuse. V prepočte to znamená, že na jedného obyvateľa Slovenska pripadne rovných tisíc eur. Ak by sme zobrali celkový dlh krajiny na budúci rok, na jedného človeka to vychádza 11-tisíc eur.

Výška dlhu zrejme vystrašila aj politikov. Vládne strany totiž tento týždeň našli prekvapivo ľahko zhodu na podobe štátneho rozpočtu na rok 2022. Podľa šéfa parlamentného výboru pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča (SaS) je obmedzenie výdavkov správny krok a Slovensko nemá inú možnosť, než postupne nastúpiť na cestu ozdravenia verejných financií. „Aktuálny hrubý verejný dlh je na úrovni tesne pod 60 percent, čo je maximálna bezpečná hranica pre malú krajinu s otvorenou ekonomikou ako je Slovensko,“ tvrdí pre Pravdu. Podľa neho je tak plánovaný deficit verejných financií na úrovni 4,94 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) akceptovateľným kompromisom.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič ukázal pracovnú verziu rozpočtu na budúci rok. Počíta aj s rezervou na pandémiu

Naliehavosť situácie si uvedomujú aj v strane Za ľudí. Hlavný ekonóm strany Tomáš Meravý hovorí, že je dôležité, aby sa v nasledujúcich rokoch zastavil nárast dlhu a postupne sa znižoval. Hnutie Sme rodina do uzávierky na naše otázky nereagovalo.

V stredu budú o rozpočte rokovať spolu s vládou aj zástupcovia zamestnávateľov a odborárov. Na druhý deň by ho mala schváliť vláda. Potom rozpočet zamieri do parlamentu, kde by ho mali koaliční poslanci do konca roka schváliť.

Boj o peniaze

Každý rok na jeseň sa vedie pravidelný boj medzi ministerstvami o to, ktorému sa podarí na nasledujúci rok získať z rozpočtu čo najviac peňazí. Tento rok nebol výnimkou. Podľa Matoviča za ním prišli ministri a chceli navyše peniaze v objeme 6,6 miliardy eur oproti bežným výdavkom. „Aby si to ľudia vedeli lepšie predstaviť, tak chceli minúť o tretinu viac peňazí, ale nikto neprišiel s návrhom, kde by sme tie peniaze zobrali,“ opisoval situáciu Matovič.

Igor Matovič Čítajte viac ANKETA ekonómov o prvom rozpočte Matoviča: Vláda posúva „upratovanie“ vo verejných financiách až na rok 2023

Matovič, ktorý sa prezentuje ako finančný jastrab, sa ešte začiatkom septembra pripojil k ďalším siedmim ministrom financií EÚ. Tí vyzývajú kolegov, aby po pandemických výdavkoch začali prísne šetriť, preto ďalšie peniaze zo štátneho mešca rozdávať nechce. Tak sa zdá, že výzvu na uťahovanie opaskov myslel vážne. Svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že krajinu prevzali s najhoršou udržateľnosťou verejných financií. Podľa neho tak treba upratovať verejné financie a nie peniaze rozdávať.

Dlh v dôsledku pandémie enormne stúpol a odborníci sa zhodujú, že s tým treba niečo robiť. Ekonomický analytik Tatra banky Tibor Lörincz upozorňuje v súvislosti s rozpočtom na dva problémy. Prvým je tempo konsolidácie verejných financií, ktoré je podľa neho nedostatočné a vláda si dala málo ambiciózny cieľ.

Na druhej strane upozorňuje na zloženie deficitu, ktorý je z veľkej časti spôsobený bežnými výdavkami krajiny. „Takýto deficit vieme skresať radikálnymi škrtmi v súčasných výdavkoch, ktoré budú zákonite niekoho bolieť,“ vysvetľuje pre Pravdu. Alebo je tu podľa neho druhá možnosť, a to nastaviť pravidlá tak, aby daňové príjmy rástli rýchlejšie ako výdavky, čím sa časom deficit sám opraví. Odborník preto hovorí o nutnosti zavedenia výdavkových limitov, aby vláda vedela predstaviť dlhodobý a dôveryhodný plán konsolidácie.

Kto dostane najviac

Návrh budúcoročného rozpočtu počíta s príjmami na úrovni 20 miliárd eur. Kam budú tieto peniaze nasmerované? Podľa predbežného návrhu sú štyri hlavné oblasti, do ktorých natečie o stovky miliónov eur viac, ako tomu bolo v tomto roku.

Prvou oblasťou, ktorá si najviac polepší, je vzdelávanie. Zatiaľ čo v roku 2021 tu boli výdavky na úrovni 3,57 miliardy eur, tak v budúcom roku by to malo byť až o 459 miliónov eur viac. Zdroje okrem štátneho rozpočtu pritečú z eurofondov a taktiež z Plánu obnovy a odolnosti. V tejto oblasti sa počíta napríklad s využitím peňazí pre škôlky či na financovanie asistentov učiteľov v regionálnych školách. Makroekonóm VÚB banky Michal Lehuta však v súvislosti s rozpočtom upozorňuje na to, že sa nenašli navyše zdroje na učiteľské platy. „Slovenským cieľom pritom dlhodobo bolo zatraktívňovať toto dôležité povolanie, keďže miestne platy pedagógov patrili v porovnaní s inými vysokoškolsky vzdelanými pracovníkmi medzi najnižšie v OECD,“ tvrdí pre Pravdu.

Druhá oblasť, ktorá sa môže tešiť vyššiemu prílevu peňazí, sú sociálne veci. V tomto roku tu boli výdavky na úrovni 12,9 miliardy eur a v budúcom roku sa počíta s navýšením peňazí o 445 miliónov eur. Podľa dokumentu ministerstva financií počítajú s nárastom výdavkov napríklad na podporu rodiny či so zvýšením finančných príspevkov v zariadeniach sociálnych služieb.

V roku 2021 putovalo do zdravotníctva takmer 6 miliárd eur. Rezort Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) v tom budúcom dostane o 411 miliónov eur viac. V oblasti liekov rozpočet počíta napríklad s vynaložením okolo 57 miliónov eur za účelom zrušenia doplatkov pre vybrané skupiny obyvateľstva. Okrem toho je napríklad 100 miliónov eur vyčlenených na dobeh zdravotnej starostlivosti, ktorá bola odložená vinou reštriktívnych opatrení a vyťaženosti nemocníc v priebehu pandémie.

Výdavky na investície do dopravnej infraštruktúry na rok 2022 predstavujú 1,71 miliardy eur. Je to o 350 miliónov viac ako tento rok. „Uvedenými výdavkami sa zabezpečí financovanie výstavby ciest I. triedy, diaľnic a rýchlostných ciest, nadradenej cestnej siete formou PPP projektov (verejno-súkromné partnerstvo), modernizácia železničnej infraštruktúry, obnova mobilných prostriedkov a modernizácia verejnej osobnej dopravy,“ uvádza rezort financií vo svojom dokumente.

Peňazí môže byť ešte viac

Treba sa správať zodpovedne a možno bude viac peňazí. To je odkaz ministra financií Igora Matoviča pre svojich kolegov vo vláde. Chce, aby sa prijal zákon o výdavkových limitoch, dlhovej brzde a stabilný zákon o dôchodkoch. Ak sa to podarí, tak mu to má pomôcť presvedčiť Európsku komisiu, že Slovensko sa vie správať v oblasti verejných financií dlhodobo zodpovedne. V takom prípade by Slovensko mohlo navýšiť výšku deficitu približne o pol percenta.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #rozpočet #peniaze #Igor Matovič