Orbán ustúpil Slovensku. Z nákupu ornej pôdy vycúval

Pôvodný plán rátal s tým, že zo štátnych financií by poľnohospodári z Maďarska mali možnosť kupovať úrodnú zem aj na Slovensku. Šéf diplomacie Ivan Korčok na zmenu reagoval s tým, že toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu.

12.10.2021 11:43
dážď, Viktor Orbán, dáždnik Foto:
Viktor Orbán sa stal najvplyvnejším maďarským politikom na začiatku tohto storočia.
debata (77)

Na tento problém poukázal denník Pravda minulý týždeň na veľkom rozsahu v novinách. Maďarská vláda chcela naliať do Súkromného kapitálového fondu ornej pôdy v prepočte až 400 miliónov eur. Poľnohospodári v Maďarsku by boli získali ľahký prístup k skupovaniu veľkej rozlohy úrodnej zeme na Slovensku. Napríklad v Nitrianskom i v Trnavskom kraji sa priemerná cena pôdy dobrej bonity pohybuje od 5-tisíc do 7-tisíc eur za hektár.

100 rokov s vami, Jozef Sedlák Čítajte viac Zaklínanie pôdou

„Pred malou chvíľou ma informoval môj maďarský kolega Péter Szijjártó, že vláda Maďarskej republiky sa rozhodla na podnet slovenskej strany zrušiť uznesenie o nákupe pôdy v susedných krajinách. O toto som žiadal minulý týždeň počas rokovaní môjho maďarského kolegu a potvrdzujem, že včera sa o tom intenzívne rokovalo aj na úrovni premiérov a maďarský premiér Viktor Orbán dnes zaslal list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi, ktorého informoval o tomto rozhodnutí,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Korčok.

VIDEO: Stanovisko predsedu vlády Eduarda Hegera po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.
Video
summit EÚ, Viktor Orbán Čítajte viac Orbán sa rozťahuje. Chce skupovať slovenskú pôdu

Proti uzneseniu dôrazne vystúpil šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, keď pred týždňom rokoval s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom: „Požiadali sme Maďarsko, aby robili svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko alebo sa realizujú na našom území, po vzájomnej dohode a odsúhlasení," zdôraznil.

poľnohospodárstvo, žatva, farma, farmár, kombajn, vidiek Čítajte viac Veľká hra o slovenskú pôdu a vodu. Vyhrajú v nej cudzinci?

Po týždni Korčok informuje, že vláda Viktora Orbána na podnet Slovenska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Oznámil mu to Szijjártó. „O toto som žiadal minulý týždeň počas rokovaní môjho maďarského kolegu a potvrdzujem, že včera sa o tom intenzívne rokovalo aj na úrovni predsedov vlád a maďarský premiér Viktor Orbán dnes zaslal list predsedovi vlády SR Eduardovi Hegerovi, ktorého informoval o tomto rozhodnutí," uviedol Korčok v tlačovom vyhlásení pre Pravdu.

korčok Čítajte viac Korčok reaguje na skupovanie slovenskej pôdy Maďarmi. Je odhodlaný zmeniť zákony

Šéf slovenskej diplomacie pokračoval, že verí, že v dohľadnom čase dostane odpovede od maďarského ministra zahraničných vecí na ostatné otázky týkajúce sa nákupu nehnuteľností alebo programov maďarskej vlády, ktoré realizuje na Slovensku v oblasti školstva a podpory podnikateľov. „Vítam to z toho pohľadu, že viaceré veci sa vyjasňujú, a zároveň potvrdzujem záujem o to, aby sme konštruktívne hovorili aj o ďalších veciach v našich vzťahoch, ktoré sa nás týkajú," zdôraznil," poznamenal Korčok.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďari #Orbán #Ivan Korčok #nákup pôdy