Ako bude vyzerať home office po pandémii? Forma hybridu víťazí, nie všetkým vyhovuje práca z obývačky

Pandémia radikálne prekopala zabehané pracovné postupy. Desaťtisíce ľudí muselo opustiť kancelárie a pracovať zo svojej obývačky. Ako sa situácia zlepšila, očakával sa aj návrat na pracoviská. Firmy museli riešiť, či zamestnancov povolajú späť a koľko im umožnia pracovať na diaľku. Túto dilemu aktuálne riešia viaceré z nich. Denník Pravda zisťoval, ako sa s ňou popasovali rôzne spoločnosti.

02.09.2021 19:32
žena, práca, deti, disciplína, výchova, home... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„Vzhľadom na skutočnosť, že sme výrobný závod a väčšina zamestnancov sa fyzicky podieľa na výrobe automobilu, nie je v ich prípade možný výkon práce formou home officeu," tvrdí hovorca automobilky KIA Tomáš Potoček. Vo fabrike majú aj iné ako montérske pozície, no aj pri nich preferujú, aby sa chodilo do práce. „Takisto mnohé podporné inžinierske pozície mimo výroby potrebujú pri riešení pracovných záležitostí byť priamo v kontakte s výrobou,“ dodáva.

Niektoré firmy ponúkajú svojim zamestnancom možnosť prechádzať na takzvaný hybridný model. Ide o striedavú prácu z domu a na pracovisku. Ponúkajú túto možnosť však len tým, ktorým sa dá pracovať z domova.

otec, dieťa, home office, práca z domu, telefonovanie, písanie, výchova Čítajte viac Kedysi benefit, dnes samozrejmosť? Rastie počet ponúk, ktoré dovoľujú pracovať z domu

Eva Sulovcová, produktová špecialistka pre Kariéra.sk, tvrdí, že „väčšina respondentov sa zhodla, že by im dlhodobý home office nevyhovoval, preferovali by skôr hybridný model práce, v ktorom by sa striedalo dochádzanie do zamestnania a práca z domu". Zamestnanci si pomaly zvykli na vykonávanie práce z pohodlia svojho domova, ale v značnej miere im chýbala socializácia na pracovisku. Ďalej tiež dodala, že v prípade, ak by zamestnanec nebol ochotný umožniť im hybridný model práce, začali by si hľadať nové zamestnanie, kde by ich podmienkam vyhoveli.

Nie všetkým vyhovuje telepráca či hybrid. Sú aj takí, ktorí majú radi chodenie do svojho zamestnania. „Som schopná počas lockdownu pracovať na 95 percent z domu, ale aj napriek tomu som využila možnosť prítomnosti na pracovisku minimálne dvakrát do týždňa," uviedla pre denník Pravda Anna Sliacka, referentka komunikačných projektov z nemenovanej firmy. „Bola by som rada, keby som sa k home officeu nemusela vrátiť," dodala.

Dominuje hybrid

Prevažná časť firiem bude zrejme preferovať hybrid – dva či tri dni v kancelárii a ostatné z domu. Všetko však záleží na konkrétnej firme a jej biznis modeli. „V oblasti administratívy a riadenia dnes postupujeme podľa konkrétnych situácií a nenariaďujeme ani nevylučujeme prípadné využitie inštitútu home officeu," povedal Peter Kresánek, hovorca spoločnosti Grafobal Group. Zamestnanci vo výrobe musia chodiť na pracovisko, zatiaľ čo administratíva či manažment si vedia pomôcť tak, že jeden či dva dni zostanú pracovať z domu.

Spoločnosti volia prácu z domova z pohľadu podnikateľských aktivít. „Z podstaty našej činnosti si plníme aj strategické záväzky voči štátu, keďže zabezpečujeme palivá pre všetky zásahové a záchranné zložky vrátane polície, armády či zdravotníkov. Tam, kde to charakter práce umožňuje, uplatňujeme aj možnosť práce z domu v určitom rozsahu, takže fungujeme v hybridnom režime," uviedol Anton Molnár, riaditeľ a hovorca komunikácie pre Slovnaft.

Mnoho spoločností prácu z domu zaviedlo ešte pred pandémiou pre pracovné pozície, kde to umožňuje charakter spoločnosti. Dnes sa však tieto ponuky náramne zvýšili. „Aj my sme medzi pracovnými ponukami zaznamenali viac pozícií vykonávaných vzdialene. Zároveň práca na skrátený úväzok či hybridné modely práce už nie sú výnimkou, stávajú sa bežnou súčasťou ponuky," hovorí Lenka Nemeškalová, marketingová špecialistka ManpowerGroup Slovensko.

Jeden z najväčších štátnych zamestnávateľov sú Železnice Slovenskej republiky. Zamestnávajú tisícky zamestnancov, z ktorých veľká väčšina nemôže pracovať z domu. „V našich podmienkach a na zaistenie bezpečnosti cestujúcej verejnosti nie je možné vyhovieť podmienkam práce z domu či telepráci v celistvej ani hybridnej forme,“ hovorí Ria Feik Achbergerová, riaditeľka odboru komunikácie a marketingu pre Železnice SR.

Existujú pozitíva aj nevýhody

Domov znamená pre mnohých pohodlie. Zamestnanci si často popri vykonávaní svojej práce vedia odbehnúť na nákup, navariť si alebo telefonujú s priateľmi. Čo vo zvýšenej miere ovplyvňuje ich pozornosť a sústredenosť na prácu. Erik Tomčík, člen predstavenstva firmy IRDistribution, ktorá funguje ako e-shop s elektronikou, hovorí, že ich spoločnosť preferuje úplný návrat do štandardného režimu. „Vyššia efektivita a pracovné nasadenie zamestnancov je v office. Pri home office sa stráca veľmi dôležitá úzka kooperácia jednotlivých mikrotímov, ktoré potrebujú spolupracovať na projektoch. Úzky kontakt podporuje kreativitu a súťaživosť," uviedol dôvody preferencie návratu do štandardného režimu.

Iné spoločnosti si formu práce z domova chvália. Poskytujú tak zamestnancom väčšiu flexibilitu pri práci. V rámci home officeu si začali budovať postupy a dopĺňať nástroje pre bezproblémovú spoluprácu a udržiavanie aj vzdialenej komunikácie. „Väčšina u nás pracuje z home officeu a zrejme v tomto trende aj zostaneme. Je to výhodné aj pre pracovníkov, aj pre firmu," povedal Andrej Blanárik, majiteľ IT spoločnosti Sanding. V prípade, ak by sa zamestnanci potrebovali socializovať alebo by im ich podmienky doma na vykonávanie home officeu nevyhovovali, nechávajú svoje kancelárie otvorené a každý ju môže navštevovať podľa pracovnej potreby, dodáva Blanárik.

Najväčšia produktivita práce na home office
HO graf 2 Najväčšia produktivita práce na home office

Pripravení na pandémiu

Počas pandémie sa podniky snažili postupovať v súlade so zákonmi a s vyhláškami v prípade home officeu. Možnosť výkonu práce z domu bola k dispozícii hlavne pre zamestnancov, ktorí pracujú v administratívnej oblasti. „Rozvrh hodín v práci sme realizovali tak, aby bolo v čo najvyššej miere chránené zdravie zamestnancov a boli zabezpečené základné činnosti nevyhnutné pre chod výroby," tvrdí Potoček.

Zhoduje sa s ním aj Kresánek z Grafobalu. „Vo výrobe, kde home office nemôžete použiť, sme napríklad dôsledne oddeľovali jednotlivé zmeny a ich manažmenty tak, aby sme eliminovali riziko nákazy. Rovnako dôsledne sme aplikovali všetky dostupné hygienické opatrenia a podarilo sa nám udržať všetky naše výrobné prevádzky v plnom chode.“

Keďže neprišiel úplný koniec pandémie a nie je známy jej ďalší rozsah a dopad, na možnosť home officeu budú podnikatelia reagovať operatívne. „V našej spoločnosti v prípade zhoršenia pandemickej situácie jednotlivým zamestnancom nariadime home office v podobe rotovania,“ poznamenal Tomčík.

Podiel pracujúcich z domu v percentách za rok...
HO graf Podiel pracujúcich z domu v percentách za rok 2020.

Ostatné firmy sa snažia zabezpečiť svoje pracoviská pred povinným home officeom tak, že sa sústredia na vytvorenie bezpečných podmienok na pracovisku. „Našou snahou je dosiahnuť čo najvyššiu mieru zaočkovanosti, aktuálne sa pohybuje na úrovni 61 percent. V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva sme pripravili očkovanie priamo v areáli spoločnosti pre kolegov, ako aj ich rodinných príslušníkov,“ dodal pre Pravdu Molnár zo Slovnaftu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #home office