Šéf agrorezortu Vlčan o Mičovského liste: Nie celkom som ho pochopil, nebol som spokojný s výkonom protikorupčnej jednotky

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) otvorený list svojho predchodcu v úrade Jána Mičovského adresovaný predsedovi hnutia Igorovi Matovičovi (obaja OĽANO) "nie celkom pochopil".

25.08.2021 11:43
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata

Protikorupčnú jednotku som v záujme efektívnosti presunul do Bratislavy pod útvar kontroly a zamestnancom, ktorí pracovali na vysunutom pracovisku vo Zvolene, bolo aj za účasti odborárov ponúknuté, aby naďalej pracovali pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Tí to odmietli," uviedol Vlčan pred stredajším rokovaním vlády.

„Musím povedať, že s výkonom tejto jednotky som nebol spokojný, s ohľadom na to, že forenzný audit, ako si iste aj pán Mičovský spomenie, som inicioval a presadil ja, napriek odporu viacerých jeho blízkych spolupracovníkov. Priniesol mnohé závažné zistenia,“ poznamenal.

menovanie Samuel Vlčan, Čítajte viac Mičovský páli po Vlčanovi, triafa ho však vlastný bumerang. Odborníci z agrorezortu reagujú na roztržku

Práve uvedená špecializovaná jednotka mala podľa agroministra pomôcť, aby sa MPRV stalo účastníkom prebiehajúceho trestného konania v kauze Dobytkár ako poškodený. „Aby sme si právne súladnou cestou mohli uplatniť prípadnú škodu a nárok na náhradu škody voči obvineným. To sa nepodarilo, obžaloba bola podaná v tom zmysle, že MPRV a záujmy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) neboli porušené, čo je mi veľmi ľúto,“ zdôraznil.

Dodal, že nová riaditeľka útvaru kontroly je kvalifikovaná osoba. „Nemám preto žiadne pochybnosti o tom, že by sme znížili kvalitu vyšetrovania,“ dodal šéf MPRV.

Mičovský zverejnil v utorok (24. 8.) na sociálnej sieti otvorený list Matovičovi, v ktorom sa obáva o stratu protikorupčného charakteru hnutia. Zároveň kritizuje niektoré manažérske rozhodnutia, najmä personálne, svojho nástupcu vo funkcii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Mičovský #Samuel Vlčan