Mičovský páli po Vlčanovi, triafa ho však vlastný bumerang. Odborníci z agrorezortu reagujú na roztržku

Bývalý minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, ktorý sa podujal očistiť agrorezort od korupcie a zároveň sľuboval, že sa postará o obrat v potravinovej sebestačnosti, opäť sebe vlastným spôsobom rozvíril hladinu slovenskej politiky. Prostredníctvom facebooku napísal otvorený list expremiérovi a predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, v ktorom kritizuje personálnu politiku svojho nástupcu Samuela Vlčana a neskrýva sklamanie z toho, že minister financií a vedenie strany ho v kritickej chvíli nepodržali. Naopak, ľudsky ho ponížili.

24.08.2021 18:18
menovanie Samuel Vlčan, Foto:
Menovanie Samuel Vlčan
debata (15)

Mičovský v liste vyratúva, čo všetko urobil pre očistu pôdohospodárstva. Nesporne má za sebou reálne výsledky v boji proti korupcii, ale urobil aj celú plejádu nešťastných či skôr zlých praktických rozhodnutí, ktoré narobili veľké škody. Zneuznaný minister nechápe, že v politike sa neráta odhodlanie, ale výsledok.

Ak k najväčším víťazstvám Mičovského patrilo to, že rozmetal jedno z hlavných centier korupcie Pôdohospodársku platobnú agentúru, potom k najväčším prehrám sa zaradil spôsob, akým v niekoľkých kolách vyberal nového generálneho riaditeľa tejto inštitúcie. Keď sa napokon v apríli tohto roku dopracoval k víťazovi výberového konania, spravil z neho výkonného riaditeľa a tým generálnym zostal Jaroslav Jánoš.

Eduard Heger Čítajte viac Heger: Viac ako 100 miliónov, ročne dávali na energetické zdroje, o ktorých sme vedeli, že nie sú efektívne

Vlčanov rezort nechce list svojho exšéfa komentovať. „Osobné názory pána Mičovského nebudeme komentovať,“ odkázal denníku Pravda. Mičovský jednoducho veril svojim ľuďom. Obdobným spôsobom si, pravda, počínajú všetci politici. Málokto však vyvolal toľké ilúzie, ale aj rýchle rozčarovanie z toho, že je mužom činu, ktorý prinesie zmenu, ako Ján Mičovský.

Nevie, že má maslo na hlave

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) je inštitúcia, cez ktorú ročne prúdia do agrorezortu stámilióny eur. Mičovský miesto toho, aby dosadil na post rázneho, energického a podstate veci rozumejúceho človeka, odďaľoval riešenie hľadajúc svojho človeka. Nespochybniteľným faktom je, že agentúra stále čaká na akreditáciu, a to je Mičovského maslo na hlave, ktorého ho nikto nezbaví. Ani Igor Matovič, ani Eduard Heger, nehľadiac na jeho antikorupčné zásluhy.

PPA bola podrobená kontrolám a zasvätení vo chvíľkach úprimnosti hovoria, že je otázne, či akreditáciu vôbec dostane. Zostalo na to už len pár týždňov. Ak slovenskú platobnú agentúru bude musieť nahradiť niektorá spoza našich hraníc, bude to nielen medzinárodná blamáž, ale jej dozvuky pocítia do nohy všetci poľnohospodári.

Pravda, toto nebol jediný dôvod, prečo sa napokon Ján Mičovský musel pobrať zo svojho miesta. Priťažila mu aj korupcia v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Hoci Gabriela Bartošová nebola Mičovského voľbou na generálnu riaditeľku, odporučili mu ju a pri májovom politickom zúčtovaní pykal napokon on. Ján Mičovský akosi nevie pochopiť, že politika a revolúcia sú kruté a požierajú vlastné deti. Stal sa obeťou hier, ktorých bol sám súčasťou.

Vyčíta, čo sám robil

Teraz vyčíta svojmu nástupcovi zmeny, ktoré urobil na ministerstve a v podriadených organizáciách. Naznačuje, že nie sú ani férové, ba čo viac môže byť za nimi ututlávanie vecí, ktoré sa on usiloval odhaliť. Ako sa veci naozaj majú, to všetko ukáže skôr či neskôr čas. Jedno je však isté, a pripomínajú to exministrovi všetci, ktorí sa v politike pohybujú, personálne otázky sú v kompetencii ministra. A keď už na to príde, aj Ján Mičovský bez udania dôvodu nekompromisne posielal ľudí dolu z funkcií.

„Nepoznám dôvody personálnych zmien po výmene súčasného pána ministra Samuela Vlčana za pána poslanca a bývalého ministra Jána Mičovského, ale plne rozumiem tomu, ak chce mať minister na kľúčových pozíciách ľudí, ktorým dôveruje,“ konštatovala v tejto súvislosti Jarmila Halgašová, poslankyňa parlamentu za SaS. Dodala, že "rovnako tak si tieto pozície obsadil pán Mičovský, ktorého si váži za jeho úprimnú snahu zbaviť rezort korupčnej chobotnice a stransparentniť procesy“.

Je tu však ešte jedno dôležité konštatovanie Halgašovej: „V liste som nenašla žiadne konkrétnosti podozrení. Pokiaľ má pán exminister informácie o korupčnej činnosti, respektíve nezákonnom konaní, mal by sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Prekvapila ma skôr forma otvoreného listu, keďže ide o kolegov z rovnakej strany, pretože otvorený list je možné vnímať ako poslednú možnosť, ak vyčerpáte ostatné komunikačné možnosti.“

Práve tie Mičovský vyčerpal. Najprv s koaličnými partnermi a teraz sa ukazuje, že aj vnútri vlastnej strany. Tá, mimochodom, škandál, ktorý politológ Michal Cirner z Prešovskej univerzity pre RTVS prirovnal k búrke v pohári vody, komentovala naozaj stručne: "Každý člen vlády nesie plnú politickú zodpovednosť za svoje personálne nominácie. Podnetmi pána Mičovského sa bude poslanecký klub hnutia zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí.“

robotníci, tehly, kontrola Čítajte viac Nezaočkovaní zamestnanci spôsobujú firmám problémy. Podmienky uplatňovania protiepidemických opatrení sú nejasné

Na margo Mičovského výhrad, ktoré sa rýchlo rozšírili ako oheň po sociálnych sieťach a potom v médiách, povedal Jaroslav Karahuta, predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, že „nástupom Samuela Vlčana na post ministra sa komunikácia medzi rezortom a kľúčovým parlamentným výborom zlepšila“. Karahuta podčiarkuje tri faktory, ktoré sú z hľadiska riešenia zaspatých vecí pre agrorezort najdôležitejšie.

„Konečne sa začali riešiť intervenčné stratégie, samotný strategický plán a akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry, teda navrátenie PPA do normálneho režimu. Tieto veci Ján Mičovský nedotiahol do konca,“ konštatoval Jaroslav Karahuta.

Ani zamak ho neľutujú

Mičovského list pritiahol aj pozornosť roľníckych samospráv. Politici by si naostatok mohli všimnúť, ako ich boje o presadenie vlastného ega a ambícií vnímajú poľnohospodári. Emil Macho, predseda najväčšej samosprávnej organizácie – Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory – charakterizoval súčasnú politiku a jej záujem o poľnohospodárstvo pre Pravdu takto:
„Od volieb sledujeme názorové politické konflikty v pôdohospodárstve nielen v koalícii, ale aj vnútri hnutia, ktoré má rezort na starosti. Slovenský vidiek potrebuje kvalitné riešenia a nie politické šarvátky. Obrovské množstvo personálnych zmien, ktorých sme svedkami od parlamentných volieb, nemá obdobu a ešte viac ubíja ťažko skúšané agroodvetvie. Odborníkov je málo, a keď sa nájdu, tak po tom, čo politici predvádzajú, kvalitného človeka na vysokú štátnu funkciu nedostaneme. A, úprimne, ani sa im nečudujem.“

Mičovského osobnej spovedi nerozumie ani Vidiecky parlament a Vidiecka rada, ktoré združujú zástupcov rodinných farmárov, roľníkov a gazdov. Jeho predsedníčka Anna Balková uviedla, že politika sa ťahá niekam, kam nepatrí. Takéto vyjadrenia patria za zatvorené dvere klubu najsilnejšej politickej strany a nie do médií.

„Pán exminister zrejme zabudol na svoje pôsobenie v rezorte,“ konštatovala Balková. Pripomenula Mičovskému prešľapy v PPA, výber generálneho riaditeľa Lesov SR. "Najskôr vymenoval do funkcie pána Vigodu, ktorý bol pre stratu dôvery neskôr odvolaný a do štátneho podniku nastúpil bývalý prezident zväzu spracovateľov dreva, kde pán exminister, ako jediný, nevidel konflikt záujmov.

Pán Mičovský zrejme zabudol na Veľkonočnú dohodu, kde to bol práve on, čo ministrovi Budajovi sľúbil prechod lesov pod MŽP a založil požiar, čo dnes na vidieku horí. Zabudol tiež, že vyhlásil výberové konanie na ústredného riaditeľa ŠVPS, ale opomenul to oznámiť ústrednému riaditeľovi.“ Mičovský jednoducho poľnohospodárov unavil. Omrzel ich aj svojím patetickým prejavom. „Vidiek si pamätá, prečo meškala príprava intervenčnej stratégie. Z mnohých pekných rečí a sľubov pána exministra nebolo uskutočnené za rok jeho pôsobenia vôbec nič,“ povedala Balková a dodala, že „dôverujme viac ministrovi Vlčanovi, lebo menej rozpráva a viac koná“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Igor Matovič #Mičovský