Šéfom PPA zostáva Jánoš. Mičovský: Agentúra prechádza extrémne ťažkým obdobím

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽANO) rozhodol, že vo funkcii generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) naďalej ostáva Jaroslav Jánoš.

26.04.2021 11:17 , aktualizované: 16:06
Jaroslav Jánoš Foto:
Generálny riaditeľ Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jaroslav Jánoš.
debata (1)

Víťaz minulotýždňového výberového rozhovoru Marián Bulla nastúpi počas mája na pozíciu výkonného riaditeľa. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský rozhodol, že generálnym riaditeľom agentúry naďalej ostáva Jaroslav Jánoš.

Presne pred týždňom, 19. apríla 2021, sa v sídle MPRV SR uskutočnili výberové rozhovory na funkciu generálneho riaditeľa PPA. Prihlásených bolo 10 záujemcov. Pred 13 – člennou odbornou výberovou komisiou sa predstavilo 7 uchádzačov, ktorí spĺňali predpísané kritériá. Najúspešnejším uchádzačom sa stal Marián Bulla.

Marián Bulla bude v priebehu mája poverený funkciou výkonného riaditeľa PPA. Predmetné riešenie poskytne kontinuitu fungovania PPA.

mičovský pôdohorspodárstvo Čítajte viac Mičovský po tretí raz vyberá šéfa PPA

„Táto kombinácia dáva najlepšie predpoklady pre to, aby agentúra, ktorá prechádza extrémne ťažkým obdobím, naplnila požiadavky podmienečnej akreditácie a vykročila na cestu konsolidovaného peňažného ústavu, spĺňajúceho najvyššie nároky farmárov i spoločnosti,“ uviedol minister Ján Mičovský.

Vzhľadom na rozsah a vážnosť situácie v súvislosti s PPA toto riešenie akceptujem,“ uviedol Marián Bulla.

SPPK výber rešpektuje

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) rešpektuje, že PPA povedie Jánoš. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Podľa SPPK je plne v kompetencii ministra pôdohospodárstva komu vyjadrí svoju dôveru a vymenuje ho do čela Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Aj preto Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa nej tento výber rešpektuje.

„Vzhľadom na situáciu, v akej sa nachádza rezort agropotravinárstva, a to aj vrátane podmienečnej akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry, však trochu nerozumieme, prečo sa tak dlho a neštandardne vyberalo nové vedenie agentúry. Pokiaľ minister od začiatku plne dôveroval Jaroslavovi Jánošovi, mal ho hneď vymenovať za riadneho generálneho riaditeľa PPA, ktorý si mohol okamžite vybudovať svoj úzky pracovný tím, a nehľadať iného kandidáta na túto pozíciu. Takýmto spôsobom sme stratili niekoľko mesiacov, počas ktorých mohla platobná agentúra pracovať pod riadnym plným vedením,“ uviedol v reakcii predseda SPPK Emil Macho.

SPPK podľa hovorkyne verí, že vedenie PPA na čele s Jánošom a Mariánom Bullom prispeje k stabilizovaniu situácie a vzťahov medzi poľnohospodármi, k utíšeniu nervozity, ktorá panuje v regiónoch a najmä spoločne dosiahnu, že PPA od jesene už nebude pracovať v režime podmienečnej akreditácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #PPA #Jaroslav Jánoš