Mičovský po tretí raz vyberá šéfa PPA

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský sa po tretí raz pokúša vybrať generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Ročne cez ňu pretečie k poľnohospodárom, lesníkom a na rozvoj vidieka okolo jednej miliardy eur. Od septembra minulého roka je PPA bez šéfa. Najnovšie by sa výberový pohovor s uchádzačmi mal uskutočniť 16. apríla tohto roku.

08.03.2021 11:25 , aktualizované: 15:19
mičovský pôdohorspodárstvo Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský dnes oznámil, že začína výberové konanie na generálneho riaditeľa PPA.
debata (3)

Agentúra, ktorá je z minulého desaťročia onálepkovaná ako jedna z najkorupčnejších inštitúcií Slovenska, čaká na človeka, ktorý by ju vyviedol nielen z marazmu škandálov (kauza Dobytkár), ale predovšetkým by garantoval transparentné rozdeľovanie peňazí. Nový šéf PPA by byť mal skúsený rozhodný manažér s prirodzenou autoritou, ktorý prispeje k upokojeniu situácie a navodí prehľadnými a dobre mierenými tokmi dotácií atmosféru pokojnej práce na poliach medzi malými, strednými a veľkými podnikmi.

Osobnostné, odborné nároky kladené na budúceho generálneho riaditeľa sú obrovské. V snahe urobiť výber čo najdôveryhodnejší pozval minister Mičovský do výberovej komisie psychológa a špecialistu na výberové konanie Martina Jakubeka.

Ten vyhlásil, že pri výbere kandidáta využijú vedou overené metódy, aby sa na čelo agentúry dostal človek, ktorý neohúri šarmom, rečami, ale bude naozaj najschopnejší. Rozsahom nielen spravovaných prostriedkov, ale dosahom na celé pôdohospodárstvo je PPA jedinečnou inštitúciou, ktorú Jakubek prirovnal k veľkej komerčnej banke či výrobnému podniku.

Posledné slovo pri výbere navrhnutého kandidáta bude mať minister pôdohospodárstva. Ten chce mať na poste špičkového manažéra, ktorý nemusí byť detailným znalcom pomerov v Bruseli, ale presvedčí o svojej pravde všetkých pracovníkov PPA. Minister nevylúčil, že PPA by mohol viesť aj cudzinec, podmienkou je znalosť slovenského či českého jazyka.

Mičovský už nemá veľa času. Agentúra má dočasnú akreditáciu do októbra tohto roku. Nielen táto inštitúcia, ale celý rezort ide už rok v provizórnom režime, dôležité rozhodnutia, ako sa naposledy ukázalo pri redistributívnej platbe, sa prijímajú v poslednú chvíli.

Práve výber nového generálneho riaditeľa či riaditeľky ukáže, kam sa vývoj v rezorte bude uberať. Či nastane koniec chaotickým rozhodnutiam, ktoré sú príznačné nielen pre pôdohospodárstvo, ale aj zvládanie pandémie koronavírusu, a či príde naozaj človek s jasnou mravnou i ekonomickou víziou rozvoja pôdohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #pôdohospodárska platobná agentúra #PPA