Odišiel z Arménska a na Slovensku založil úspešný biznis, teraz mieri na burzu. Dodáva pre Ferrari, Bentley či BMW

Spoločnosť Gevorkyan vstúpila na Burzu cenných papierov v Bratislave. Aj bežní Slováci teda budú mať príležitosť podieľať sa na jej podnikateľskom príbehu. Vstup na burzu totiž znamená, že slovenskí investori budú môcť prísť na bratislavskú burzu a kúpiť si akcie domácej firmy. Vstup firmy na bratislavskú burzu je relatívne vzácna udalosť, aj preto je rozhodnutie spoločnosti Gevorkyan výnimočné.

23.02.2024 13:06
Artur Gevorkyan Foto:
Artur Gevorkyan
debata

To, že firma z Vlkanovej neďaleko Banskej Bystrice vstúpila na burzu v Bratislave, znamená, že firma chce získať peniaze na svoje podnikanie tak, že svoju časť predá záujemcom, ktorí sa stanú menšinovými vlastníkmi firmy. Vydanie akcií na burze je alternatíva napríklad k požiadaniu o bankový úver alebo o vydanie dlhopisov.

Gevorkyan je spoločnosť arménskeho podnikateľa Artura Gevorkyana. Spoločnosť sa zaoberá práškovou metalurgiou. Firma vytvára rôzne kovové diely bez odpadu z prášku. Firma teda nemusí výrobky opracovávať, prípadné nepodarené kusy môže firma rozdrviť a použiť surovinu znovu. V súčasnosti firma vyrába 3 000 rozličných súčiastok a stále vyvíja aj nové, čo znamená, že jej tržby kontinuálne rastú. V roku 2023 dosiahli 76 miliónov eur a spoločnosť zamestnáva 190 ľudí.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Slovensko na gréckej ceste, podarí sa krach odvrátiť? Vláda šetrí len naoko, varujú odborníci

Komponenty spoločnosti Gevorkyan sa nachádzajú napríklad v automobiloch značiek Ferrari, Bentley, BMW, zákazníkom firmy je však okrem nich aj Siemens a ďalšie spoločnosti.

Spoločnosti sa aktuálne darí rásť. Ešte v roku 2014 firma dosahovala tržby na úrovni 19 miliónov eur, v roku 2024 by to malo byť 94 miliónov eur. Väčšinu z tejto sumy má už firma pokrytú v existujúcich dodávkach pre existujúcich zákazníkov. Súčasťou podnikateľského modelu spoločnosti je, že svoje produkty vyrába v spolupráci s odberateľmi. Následne pre nich dohodnutú podobu tovaru sériovo vyrába.

Firma pôvodom arménskeho podnikateľa Artura Gevorkyana už ponúka svoje akcie na pražskej burze, je tak prvou slovenskou spoločnosťou, ktorá sa v Prahe obchoduje. Od štvrtka 22. februára sa akcie spoločnosti ponúkajú aj na Burze cenných papierov v Bratislave. Napriek tomu, že burza cenných papierov v Prahe je väčšia, a z pohľadu regiónu strednej Európy významnejšia, vstup na burzu v Bratislave znamená, že akcie spoločnosti Gevorkyan budú k dispozícii aj v eurách.

Prečo je to dôležité?

Prírastok na burze v Bratislave je náznak, že kapitálový trh v Bratislave ožíva. Pre veľké trhové ekonomiky je úplne prirodzené, že bežní ľudia majú možnosť kupovať akcie domácich firiem. V psychológii investorov dokonca existuje pojem „home bias“, ktorý hovorí o tom, že bežní investori majú sklon veriť domácim spoločnostiam, ktoré majú vo svojom okolí. Slováci jednoducho dostávajú aj touto formou možnosť investovať do slovenskej firmy na domácom trhu.

V krajinách, ktoré majú rozvinutý domáci akciový trh, môžu domáci investori efektívne pomôcť rásť domácej ekonomike.

Na to, aby mohol záujemca na burze v Bratislave nakupovať, nie sú potrebné veľké sumy. Investovať sa dajú desiatky aj stovky eur. Nakupovať na burze sa dá prostredníctvom členov bratislavskej burzy. Tých je aktuálne desať, no jedným z nich je Národná banka Slovenska, ktorá nepôsobí ako sprostredkovateľ nákupu a predaja cenných papierov. Záujemca má teda deväť možností, členmi burzy sú napríklad významné slovenské komerčné banky.

Na burze sú akcie aj dlhopisy

Na burze cenných papierov v Bratislave sa pritom obchodujú prevažne dlhopisy. Na bratislavskej burze sa dá nájsť zhruba dvesto rôznych dlhopisov, počet akcií sa ráta na desiatky. Práve medzi akciové tituly pribudla aj spoločnosť Gevorkyan.

Medzi dlhopismi a akciami sú pritom zásadné rozdiely. Dlhopis vo svojej podstate je potvrdenie o tom, že majiteľ tohto cenného papiera jeho emitentovi požičal peniaze. Dlhopis zároveň hovorí aj to, akú sumu za to bude majiteľ dlhopisu pravidelne dostávať a kedy emitent celú dlžnú sumu vráti. Kľúčové teda je, že pri dlhopisoch firma spláca aj požičanú sumu.

Akcie fungujú trochu inak. Je to cenný papier, ktorý vyjadruje majetkovú účasť. Akcionár je jednoducho spoluvlastník firmy. Majiteľ akcie môže získať podiel na zisku, takzvanú dividendu, ak ju spoločnosť vypláca. Firma nie je povinná splatiť akcionárovi peniaze, ktoré od neho za akcie získala. Investor však môže získať kapitálový výnos. Hodnota akcie stúpa, ak sa firme daní, naopak, klesá, ak má firma problémy.

Majiteľ akcie podstupuje riziko, že ak sa firme dariť nebude, tak v určitom momente bude svoju akciu predávať za nižšiu sumu, ako je suma, za ktorú ju kupoval. Akcie sú pomerne riziková investícia a nie sú vhodné pre ľudí, ktorí majú veľmi krátky investičný horizont. Akcie však majú potenciál prinášať investorom atraktívny výnos.

Bratislava konkuruje Prahe

Napríklad pre bežného Slováka, ktorý by chcel investovať svoje eurá do kúpy akcií spoločnosti Gevorkyan, je výhodné, že spoločnosť je k dispozícii na bratislavskom trhu. Ak by chcel totiž akcie kupovať v Prahe, musel by najprv vymeniť menu euro za české koruny. Ak bude teda nakupovať v Bratislave, vyhne sa kurzovému riziku a jeho investícia nebude meniť svoju hodnotu v závislosti od kurzu českej koruny oproti euru.

Artur Gevorkyan práve toto vníma ako výhodu pre niektorých investorov. „Investovanie do spoločnosti bude pre nich jednoduchšie, keďže budú môcť investovať priamo v eurách, čo na pražskej burze nebolo možné,” doplnil Gevorkyan.

Rozhodnutie firmy so sídlom vo Vlkanovej môže pomôcť aj samotnej bratislavskej burze. „Na burzu vstupuje po dlhom čase úspešná slovenská spoločnosť s akciami,“ hovorí Lukáš Bonko, generálny riaditeľ BCPB. „Očakávame, že to bude mať pozitívny vplyv na celkovú atraktivitu a likviditu trhu, keďže pridávame do portfólia investorov novú a potenciálne atraktívnu investičnú príležitosť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gevorkyan #burza