Známy predajca leteniek je v problémoch. Prepustí pätinu zamestnancov, výpovede dostanú aj Slováci

Známy vyhľadávač leteniek Kiwi.com ohlásil veľké prepúšťanie. Startup z Brna, ktorému sa pred niekoľkými rokmi podarilo preraziť na globálny trh s predajom leteniek, sa chystá prepustiť 18 percent svojich zamestnancov. Po celom svete ich pracuje 1 200 a o prácu tak príde vyše 200 ľudí.

02.02.2024 14:39
letisko, letenky Foto:
Ilustračný obrázok.
debata (5)

Spoločnosť, ktorá je na trhu už od roku 2012, sa ocitla v problémoch už v predpandemickom roku 2019. Český ekonomický denník E15 približuje, že napriek úspešnému roku 2022, v ktorom firma vyrástla o viac ako sto percent, sú posledné roky pre Kiwi.com stratové.

Pred piatimi rokmi zaznamenala firma stratu vo výške viac ako 20 miliónov eur. Tá sa v nasledujúcich pandemických rokoch vyšplhala na vyše 80 miliónov eur a firma sa tak ocitla vo veľkých problémoch.

rodina, letisko, dovolenka Čítajte viac Záujem Slovákov o letenky trhá rekordy. Číňania výrazne zamávali s cenami, tvrdí predajca letov

Aktuálne rozhodnutie firmy komentoval prostredníctvom platformy Linkedln aj jej spoluzakladateľ Oliver Dlouhý. „Ide o jedno z najťažších rozhodnutí, ktoré som musel v živote urobiť. Firmu budujem dlhé roky s víziou, ku ktorej patria aj schopní a talentovaní ľudia. Doba sa však bohužiaľ veľmi dynamicky mení a aj preto musíme z dlhodobého hľadiska urobiť také kroky, ktoré nám pomôžu zachovať zdravú a prosperujúcu firmu,“ napísal generálny riaditeľ spoločnosti.

Mediálny zástupca firmy Ondřej Šveda v súvislosti s prepúšťaním priblížil, že o prácu prídu ľudia v štyroch krajinách a spoločnosť im vyplatí niekoľkomesačné odstupné. Podľa denníka E15 tento krok súvisí transformáciou stratégie firmy, ktorá už zmenila napríklad formu partnerskej spolupráce s leteckými spoločnosťami, ktorých letenky predáva.

Podľa hovorkyne Kiwi.com Daniely Chovancovej bude najviac prepustených ľudí v Česku, v ktorom má spoločnosť svoju základňu. Výpovede sa však budú týkať aj zamestnancov na Slovensku, kde má podnik dve pobočky. Prepustená bude však len časť zamestnancov v Bratislave, pobočky v Košiciach sa výpovede týkať nebudú.

Letenkový gigant pritom začiatkom týždňa oznámil, že uzatvoril strategické partnerstvo s írskou prepravnou spoločnosťou Ryanair. Tá len nedávno prekonala hranicu 15 miliónov prepravených cestujúcich. Jubilejný cestujúci odletel ešte začiatkom januára z Bratislavského letiska M. R. Štefánika.

Portofino, Taliansko, dovolenka, cestovanie, more Čítajte viac Letenky zdraželi, ale Slovákov to neodrádza. V top dovolenkovej krajine majú jasno

Dohode predchádzal dlhodobý spor medzi oboma spoločnosťami. Írsky prepravca nesúhlasil s tým, aby web Kiwi.com predával jeho letenky. Princíp fungovania podniku je totiž postavený na tom, že svojim zákazníkom predáva letenky rôznych spoločností a rovnako aj kombinácii letov prostredníctvom rôznych prepravcov, ktorí spolu nie vždy spolupracujú.

Prepúšťanie prichádza v období po pandémii, kedy cestovné kancelárie ale aj predajcovia leteniek hlásia rekordný záujem o cestovanie zo strany ľudí. Minuloročná letná sezóna bola pre mnohých z nich dokonca rekordná.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #letenky #lietanie #Kiwi.com