Padá čínsky obor. Zlikvidujú najväčšieho developera v krajine, zasiahne to aj ekonomiku

Súd v Hongkongu nariadil v pondelok likvidáciu vysoko zadlženej spoločnosti China Evergrande Group, ktorá opakovane neplnila svoje záväzky voči veriteľom. Skupina sa pokúšala odvrátiť likvidáciu, v rámci rok a pol trvajúceho pojednávania však podľa súdu nedokázala predložiť konkrétny návrh na reštrukturalizáciu.

29.01.2024 14:29
Čína EÚ Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na čínske médiá.

Skupina kótovaná na burze v Hongkongu je najzadlženejším developerom na svete so záväzkami v hodnote viac ako 300 miliárd amerických dolárov (275,96 miliardy eur). Likvidácia pravdepodobne ešte viac zníži dôveru v problémový trh s nehnuteľnosťami druhej najväčšej ekonomiky sveta a spôsobí turbulencie na akciovej burze, ktorú sa vláda v Pekingu nedávno pokúsila opäť stabilizovať.

Ján Tóth Čítajte viac Nešetríte, nerešpektujete výdavkové limity, odkazuje RRZ vláde. Rozpočet môže byť protiústavný, hovoria

Čínsky sektor nehnuteľností, ktorý spolu so stavebníctvom tvorí približne štvrtinu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny, je kľúčovým pilierom hospodárstva a v uplynulých desaťročiach zažíval veľký rozmach. Avšak najväčší hráči v tomto odvetví nahromadili obrovský dlh, ktorý vláda v Pekingu začala považovať za neprijateľné riziko pre čínsky finančný systém a celkové ekonomické zdravie.

Úrady od roku 2020 postupne sprísnili prístup developerov k úverom. Ich finančné problémy následne viedli ku kríze, ktorej symbolom sa stala práve spoločnosť Evergrande.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #developer #Evergrande