Najväčší nórsky penzijný fond sa zbavuje podielov v Perzskom zálive. Nahnevali ich ľudské práva

Najväčší nórsky penzijný fond sa zbavuje podielov v 11 štátnych spoločnostiach v Perzskom zálive. Dôvodom je "neprijateľne vysoké riziko porušovania ľudských práv" a nezhody v otázke ochrany klímy, oznámil vo štvrtok fond KLP. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

28.12.2023 13:07
Peniaze / Euro / Peňaženka / Foto:
Ilustračné foto
debata

Fond KLP, ktorý spravuje aktíva v hodnote viac ako 700 miliárd nórskych korún (62,3 miliardy eur), uviedol, že s výnimkou energetického gigantu Saudi Aramco pôsobia ostatné subjekty v telekomunikačnom a realitnom sektore.

peniaze, sporenie Čítajte viac Úroky na termínovaných vkladoch výraznejšie narástli. Dá sa na nich zarobiť viac ako pred pár rokmi

„Štáty Perzského zálivu sa naďalej vyznačujú autoritárskymi vládnymi systémami, ktoré obmedzujú slobodu prejavu a politické práva,“ uviedla Kiran Azizová, vedúca oddelenia zodpovedného investovania v KLP. Hlavným dôvodom rozchodu so spoločnosťou Saudi Aramco je, že nemá plán energetickej transformácie, dodala. Saudi Aramco vlastní z 90 % Saudská Arábia.

Celková hodnota odpredaných podielov predstavuje približne 15 miliónov amerických dolárov (13,56 milióna eur), špecifikoval fond. V roku 2022 sa KLP zbavil podielov v ruských spoločnostiach, čím reagoval na agresiu Moskvy voči Ukrajine. Rok predtým zase dopredal podiely v spoločnostiach, ktoré mali prepojenia na izraelské osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

debata chyba
Viac na túto tému: #fond #Perzský záliv