Dobrá správa pre Slovnaft. Brusel mu povolil vyvážať ruskú ropu do Česka aj ďalší rok

Európska únia predĺžila výnimku na dovoz produktov z ruskej ropy do Českej republiky do 5. decembra 2024, ale len v objemoch porovnateľných s poslednými piatimi rokmi. Slovenská rafinéria Slovnaft tak môže vyvážať ďalej do Česka aj ďalší rok. Pre spoločnosť vlastnenú maďarským petrochemickým gigantom MOL je to dobrá správa, pretože až 60 percent svojej produkcie vyváža zo Slovenska.

19.12.2023 08:18 , aktualizované: 10:59
Slovnaft, pr, nepouzivat Foto:
Seavelvet prečerpávanie
debata (3)

Ak budú pred týmto dátumom dostupné alternatívy, Rada EÚ sľúbila platnosť odchýlky ukončiť. Informovala o tom v rámci schválenia dvanásteho balíka protiruských sankcií. Predchádzajúca výnimka zo sankcií voči Rusku, ktorá bratislavskej rafinérii Slovnaft umožňovala vyvážať do Česka produkty z ruskej ropy, skončila 5. decembra.

Marek Gieroń Čítajte viac Poľský Orlen zobral Slovensko útokom. Šéf slovenskej pobočky vysvetľuje, ako chcú byť dvojkou na trhu

Bratislavská rafinéria aktuálne investuje a prerába svoje technológie na to, aby mohla spracovávať aj inú, ako ruskú ropu. Aktuálne vie spracovať asi 30 percent neruskej ťažkej ropy Urals. Po invázii Ruska na Ukrajinu začala zavádzať Európska únia sankcie a tvrdé opatrenia, aby sa členské štáty postupne zbavovali od ruských energetických palív ako je ropa, uhlie či plyn. Najkomplikovanejšia je situácia s plynom, pretože Európa nevie zo dňa na deň nahradiť túto vzácnu surovinu.

Slovnaft je jedinou exportnou rafinériou v regióne, keďže okolité krajiny nie sú v produkcii palív sebestačné. Alternatívnu ropu dopravuje na Slovensko cez ropovod Adria a morský prístav Omišalj, ktoré kontroluje chorvátska spoločnosť JANAF. Tá však uvalila neprimerane vysoké poplatky pre Slovnaft za prepravu ropy. Ropovod Adria začal Slovnaft aktívnejšie využívať od februára tohto roka, keď vstúpili do platnosti sankcie na vývoz ropných produktov z ruskej ropy.

Rafinéria bude tiež platiť daň, takzvaný solidárny príspevok pre firmy, ktoré zarábajú vďaka lacnejšej ruskej rope Urals. Platenie solidárneho príspevku sa predlžuje aj na zdaňovacie obdobie dane z príjmov začínajúce po 31. decembri 2023. Dôvodom predĺženia obdobia je podľa ministerstva financií fakt, že rozdiel medzi ropou Urals a Brent zostáva stále na vysokej úrovni, čo vytvára potenciál pre dodatočné nadzisky firiem aj v roku 2024.

Napriek postupnému doznievaniu energetickej krízy existuje podľa rezortu financií pre vybrané firmy pôsobiace v dotknutých odvetviach priestor dosahovať nadmerné zisky. V minulosti nadmerné zisky plynuli hlavne z rozdielu medzi referenčnou ropou Brent a spracovanou ruskou ropou Urals, ktorá mala výrazne nižšiu cenu. Zatiaľ čo v minulosti bol rozdiel na úrovni 5 amerických dolárov, v roku 2022 vzrástol tento rozdiel na 35 dolárov za barel. „Rozdiel medzi Uralsom a Brentom zostáva stále na vysokej úrovni 18 dolárov za barel, čo vytvára potenciál pre dodatočné nadzisky firiem aj v roku 2024,“ tvrdí v odôvodnení príspevku rezort financií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Slovnaft