Už aj firmy a podnikatelia kritizujú Ficovu vládu. To, čo sa deje v parlamente, je alarmujúci stav

Stratená dôvera v štát, alarmujúci a neúnosný stav zneužívania a obchádzania legislatívneho procesu ako aj hodnôt, na základe ktorých sú prijímané zákony, limitujú snahy Slovenska o pokračovanie ekonomickej a spoločenskej konvergencie. Takýto odkaz posiela vláde Roberta Fica Iniciatíva za právny štát – Rule of Law, ktorá neformálne združuje zamestnávateľské organizácie, podnikateľské združenie ale aj obchodné komory.

14.12.2023 12:04
SR Trenčín vláda schôdza rokovanie výjazdové TK... Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer) hovorí k novinárom počas tlačovej konferencie po skončení výjazdového rokovania vlády SR, 12. decembra 2023 v Trenčíne.
debata (16)

Súčasné kroky koalície podľa nej ohrozujú základné princípy legislatívneho procesu. Vyzýva preto všetkých predstaviteľov exekutívnej a zákonodarnej moci, aby urobili potrebné kroky pre dodržiavanie legislatívnych pravidiel tvorby zákonov a aby nové právne akty boli prijímané v súlade so Zákonom o tvorbe právnych predpisov s cieľom zabezpečiť dostatočnú úroveň odbornej, verejnej a parlamentnej kontroly a diskusie.

žena, peniaze, mladá žena, bankovky Čítajte viac Zamestnávatelia budú pod tlakom, zarábať budeme čoraz viac. Vyššie platy však dostávame už teraz

„Zástupcovia širokej domácej a  medzinárodnej podnikateľskej komunity sa zhodujú na tom, že pre stabilitu podnikateľského prostredia na Slovensku je kľúčová minimalizácia prijímaných zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, cez poslanecké alebo pozmeňujúce návrhy, znižovanie nadmernej regulačnej, ako aj administratívnej záťaže a prinavrátenie dôvery vo výkon inštitúcií nezávislého dohľadu," konštatuje iniciatíva.

Tá sa dlhodobo usiluje o zlepšovanie podnikateľského prostredia na Slovensku. V tomto kontexte považuje za nesmierne dôležité, aby bol legislatívny proces transparentný, participatívny a predvídateľný. „Stabilné, otvorené a zreteľné legislatívne prostredie pomáha podnikom a jednotlivcom orientovať sa v zákonoch, ako aj znížiť byrokraciu a zmätok, ktorý spôsobuje ich častá novelizácia," zdôrazňuje.

Iniciatíva sa taktiež obáva negatívnych následkov návrhov prijatých cez skrátené legislatívne konanie. Takéto zmeny sú podľa nej prijímané bez toho, aby zohľadnili názory a potreby tých, ktorých sa týkajú. „Sú prijímané bez posúdenia ich vplyvu na hospodárstvo krajiny, podnikateľské prostredie, sociálnu súdržnosť, životné prostredie, verejnú bezpečnosť, ľudské práva, medzinárodné záväzky a iné relevantné aspekty," objasňuje.

Uvedené stanovisko Iniciatívy za právny štát podporili Americká obchodná komora v SR, Francúzsko-slovenská obchodná komora v SR, Holandská obchodná komora v SR, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovenská asociácia finančníkov, Slovenská banková asociácia, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora a Slovensko-rakúska obchodná komora.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #právo