Poslanci schválili novú globálnu daň. Dotkne sa vybraných podnikateľov

Zabezpečiť minimálne 15 % zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny, je zámerom návrhu zákona o dorovnávacej dani, ktorý Národná rada (NR) SR v piatok definitívne schválila. Rokovala o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

08.12.2023 11:56
Robert Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico
debata

Ide o transpozíciu európskej smernice, ktorou sa do práva EÚ prevzali odporúčania tzv. druhého piliera iniciatívy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) k reforme medzinárodného zdaňovania. Návrh zákona sa vzťahuje na skupiny podnikov s ročnými výnosmi aspoň 750 miliónov eur, ktoré dosiahli v najmenej dvoch zo štyroch predchádzajúcich účtovných období.

SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Čítajte viac Nové dane Ficovej vlády. Pozrite si všetkých 18 opatrení

„Ak efektívne zdanenie príjmov subjektov skupiny v Slovenskej republike bude pod úrovňou minimálnej sadzby dane 15 %, minimálne zdanenie týchto subjektov sa zabezpečí výberom dorovnávacej dane,“ priblížil rezort financií. Z pôsobnosti zákona majú byť vylúčené subjekty, ktoré vykonávajú činnosti vo verejnom záujme a nevykonávajú podnikateľskú činnosť.

Ministerstvo financií (MF) SR očakáva od tejto dane ročný príjem do rozpočtu na úrovni 48,5 milióna eur.

Zákon bude účinný od 31. decembra 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Robert Fico