Nie na zemi, ale vertikálne. Víťaz študentskej podnikateľskej ceny pestuje šafran

Ak má mladý človek nápad na podnikanie, nemusí čakať, kým doštuduje. Založiť a viesť firmu sa dá aj popri škole. Tak ako to dokázali piati finalisti súťaže Študentská podnikateľská cena 2023, ktorých včera slávnostne ocenili. Podujatie už roky pripravuje nezisková organizácia Junior Chamber International - Slovensko (JCI) a mediálnym partnerom je denník Pravda.

28.11.2023 08:00
Študentská podnikateľská cena 2023 Foto: ,
Finalisti Študentskej podnikateľskej ceny 2023. Sprava: Samuel Schnelly, absolútny víťaz Viktor Kulcsár, José Andreas Cordova Beluma a Adela Horváthová, ktorá zastúpila Petra Nemca. William Brach na odovzdávaní chýbal.
debata

Absolútnym víťazom súťaže sa stal 24-ročný Bratislavčan Viktor Kulcsár, ktorý je študentom piateho ročníka univerzity v Amsterdame. Na Slovensku pred dvoma rokmi založil „vertikálnu farmu“. Plodiny pestuje na policiach, ktoré sa ukladajú na seba.

„Z jedného štvorcového metra tým vieme spraviť desať štvorcových metrov,“ vysvetlil pre Pravdu. Ich farma v Rovinke tak ušetrí priestor. Z plochy 50 m2 vedia totiž vďaka „vertikálnemu“ riešeniu urobiť až 400 m2. Keby chceli pestovať klasicky, teda „na zemi“, potrebovali by na to pole s rozlohou asi 4,5 hektára. Ich spôsob farmárčenia je aj ekologickejší.

Viktor Kulcsár vyhral študentskú cenu za šafran
Video
Ako funguje jeho vertikálna farma, prezradí v rozhovore. / Zdroj: TV Pravda

„Oproti tradičným farmárom míňame o 95 percent menej vody a nemusíme používať pesticídy. Potraviny sú kvalitnejšie a výživnejšie,“ zhrnul Kulcsár, ktorý bude Slovensko reprezentovať aj na svetovej súťaži študentov podnikateľov.

Ako priznal, skúšali pestovať i wasabi, ženšen či vanilku, no nakoniec si vybrali šafran a exotické huby. Tovar dodávajú do gastroprevádzok a plánujú stavať farmu aj v zahraničí. Mladým podnikateľom radí, aby boli vytrvalí a nevzdávali sa.

IMG 5488 Čítajte viac Z recyklovaného špaku diaľnica? Vďaka slovenskému študentovi nie sme od toho ďaleko

Štvorčlenná porota ocenila i Josého Andreasa Cordovu Belumu s kolektívom, ktorý študuje na Gymnáziu Poštová v Košiciach. Vymysleli tam spoločenskú stolovú hru so zapojením umelej inteligencie (AI).

Tú využil aj ďalší finalista William Brach z Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Založil firmu, ktorá ponúka akéhosi AI-someliera, aby si zákazník mohol vybrať vhodnú kombináciu vína a jedla.

Ocenili študentov podnikateľov

V Bratislave v pondelok vyhodnotili súťaž Študentská podnikateľská cena 2023. Pozrite si jej finalistov.

Fotogaléria
Absolútny víťaz súťaže Viktor Kulcsár. Porotu...
Samuel Schnelly (druhý sprava) si ocenenie...
+3José Andreas Cordova Beluma, košický...

Peter Nemec z Gymnázia Poštová v Košiciach predstavil zase firmu, ktorá vyrába ekologický prací gél. Ten si záujemcovia môžu kúpiť ako mydlo, doma ho rozrobiť v nádobe s teplou vodou, nechať to cez noc odstáť a ráno z toho majú prací gél. Z jedného mydla sa dá pritom spraviť až štyri litre gélu, čo vystačí na 80 praní – a to bez akýchkoľvek škodlivých látok pre zdravie či životné prostredie.

Študentská podnikateľská cena 2020 Čítajte viac Víťaz učí mobily hľadať miesto na parkovanie

Ekologicky zmýšľa i Samuel Schnelly z Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach. Jeho firma vyvíja technológiu, ktorá umožňuje ovládať rôzne prvky pomocou cloudu. Nasadzuje sa najmä na fontány, vďaka čomu ich možno riadiť automaticky a na diaľku.

Kto môže získať študentskú podnikateľskú cenu?
Video
Marián Meško za organizátorov približuje zákulisie súťaže. / Zdroj: TV Pravda

Ako informoval výkonný predseda JCI – Slovensko Marián Meško, do súťaže sa tohto roku prihlásilo 42 študentov. „Hlavný víťaz nás zaujal tým, že robí niečo pre ekológiu, pre životné prostredie. Už teraz majú najväčšiu vertikálnu farmu na šafran na svete, čo je na študenta fantastická vec,“ zhodnotil pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #súťaž #podnikatelia #podnikateľ #firmvér #Študentská podnikateľská cena