Absolútnym víťazom súťaže sa stal 24-ročný Bratislavčan Viktor Kulcsár, ktorý je študentom piateho ročníka univerzity v Amsterdame. Na Slovensku pred dvoma rokmi založil „vertikálnu farmu“. Plodiny pestuje na policiach, ktoré sa ukladajú na seba.
„Z jedného štvorcového metra tým vieme spraviť desať štvorcových metrov,“ vysvetlil pre Pravdu. Ich farma v Rovinke tak ušetrí priestor. Z plochy 50 m2 vedia totiž vďaka „vertikálnemu“ riešeniu urobiť až 400 m2. Keby chceli pestovať klasicky, teda „na zemi“, potrebovali by na to pole s rozlohou asi 4,5 hektára. Ich spôsob farmárčenia je aj ekologickejší.
„Oproti tradičným farmárom míňame o 95 percent menej vody a nemusíme používať pesticídy. Potraviny sú kvalitnejšie a výživnejšie,“ zhrnul Kulcsár, ktorý bude Slovensko reprezentovať aj na svetovej súťaži študentov podnikateľov.
Ako priznal, skúšali pestovať i wasabi, ženšen či vanilku, no nakoniec si vybrali šafran a exotické huby. Tovar dodávajú do gastroprevádzok a plánujú stavať farmu aj v zahraničí. Mladým podnikateľom radí, aby boli vytrvalí a nevzdávali sa.

Štvorčlenná porota ocenila i Josého Andreasa Cordovu Belumu s kolektívom, ktorý študuje na Gymnáziu Poštová v Košiciach. Vymysleli tam spoločenskú stolovú hru so zapojením umelej inteligencie (AI).
Tú využil aj ďalší finalista William Brach z Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Založil firmu, ktorá ponúka akéhosi AI-someliera, aby si zákazník mohol vybrať vhodnú kombináciu vína a jedla.
V Bratislave v pondelok vyhodnotili súťaž Študentská podnikateľská cena 2023. Pozrite si jej finalistov.
Peter Nemec z Gymnázia Poštová v Košiciach predstavil zase firmu, ktorá vyrába ekologický prací gél. Ten si záujemcovia môžu kúpiť ako mydlo, doma ho rozrobiť v nádobe s teplou vodou, nechať to cez noc odstáť a ráno z toho majú prací gél. Z jedného mydla sa dá pritom spraviť až štyri litre gélu, čo vystačí na 80 praní – a to bez akýchkoľvek škodlivých látok pre zdravie či životné prostredie.

Ekologicky zmýšľa i Samuel Schnelly z Fakulty elektrotechniky a informatiky TU v Košiciach. Jeho firma vyvíja technológiu, ktorá umožňuje ovládať rôzne prvky pomocou cloudu. Nasadzuje sa najmä na fontány, vďaka čomu ich možno riadiť automaticky a na diaľku.
Ako informoval výkonný predseda JCI – Slovensko Marián Meško, do súťaže sa tohto roku prihlásilo 42 študentov. „Hlavný víťaz nás zaujal tým, že robí niečo pre ekológiu, pre životné prostredie. Už teraz majú najväčšiu vertikálnu farmu na šafran na svete, čo je na študenta fantastická vec,“ zhodnotil pre Pravdu.