Volvo začal hon na zamestnancov. Svoju investíciu pri Košiciach môže nafúknuť

Investícia spoločnosti Volvo Cars na východnom Slovensku napreduje. Tento týždeň štátna spoločnosť Valaliky Industrial Park a automobilka podpísali zmluvu o kúpe pozemku. Volvo Cars začalo s preberaním pozemku.

22.09.2023 10:17
podpis, volvo Foto: ,
debata (2)

„Počas prvej fázy stavby, ktorá začala tento týždeň, náš lokálny tím začal s prípravou stavebného zázemia, sietí a ďalšej infraštruktúry pre stavebné práce, ktoré začnú koncom novembra," uviedla firma pre agentúru SITA.

Video
Zdroj: TV Pravda

Hon na zamestnancov

Automobilka pritom štartuje aj hľadanie svojich prvých zamestnancov. „Volvo Cars sa chystá začať prvú fázu náboru, ktorá bude zahŕňať nábor vedúcich pozícií a špecialistov v kľúčových oblastiach. Konkrétne pracovné pozície budú oznámené tesne pred začiatkom výberového konania," zhrnula spoločnosť. Okrem toho má v pláne osloviť aj študentov odborných škôl. „Cieľom spolupráce je pripraviť dostupné programy, ktoré budú odrazovým mostíkom k zamestnaniu v závode," priblížila firma.

PREMIÉR: Navštívil východné Slovensko Čítajte viac Volvo postupne predstavuje svoje plány na Slovensku. Najnovšie spravilo ďalší míľnik

Automobilka Volvo potvrdila výstavbu nového závodu na východe Slovenska začiatkom júla 2022. Investícia je už vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie. Projekt za viac ako jednu miliardu eur smeruje do strategického parku Valaliky pri Košiciach. Začiatok prevádzky odhaduje spoločnosť na posledný štvrťrok roku 2026. Zverejnený zámer hovorí o dvoch fázach investície.

V prvej by mala byť ročná výrobná kapacita 250-tisíc elektrických vozidiel, následná druhá zahŕňa ďalších 250-tisíc vozidiel ročne. Celková predpokladaná ročná kapacita by tak podľa zámeru mala dosiahnuť 500-tisíc vozidiel. V každej fáze by taktiež malo vzniknúť 4 000 až 5 000 nových pracovných miest.

Volvo môže vyrábať viac

Automobilka Volvo by napokon spolu so svojimi subdodávateľmi mohla dať prácu až 20-tisíc ľuďom. Na piatkovej tlačovej besede to uviedol predseda strany Sloboda a Solidarita a exminister hospodárstva Richard Sulík. Ako zdôraznil, spoločnosť prednedávnom v zámere predloženom na posudzovanie vplyvov na životné prostredie zdvojnásobila svoje pôvodné plány ohľadne produkcie automobilov ako aj počtu vytvorených nových pracovných miest.

„Ak sa toto podarí, tak odhadujem, že Volvo plus subdodávatelia budú tvoriť približne, no možno že do 20-tisíc pracovných miest," vyhlásil Sulík. Podľa jeho slov tak bude príchod tejto investície neskutočným impulzom pre celý východný región a zabezpečí, že sa výrazne spriemyselní. Volvo tento týždeň odkúpilo od štátu pozemky, na ktorých má stáť budúca fabrika. Celý areál už má na liste vlastníctva a automobilka tak je jeho oficiálnym vlastníkom. Vydané bolo aj stavebné povolenie.

„Teraz už nič nebráni tomu, aby Volvo naozaj začalo s výstavbou závodu," zhodnotil šéf liberálov s tým, že Slovensko by aktuálne malo zabojovať o baterkáreň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Volvo