Finančníkom sa v septembri zvyčajne nedarí. Tento rok to môže byť inak

September akciovým trhom nepraje. Tento mesiac je tradične spojený s koncom letných dovoleniek a začiatkom školského roka, no už dlhé roky podľa investičného analytika KBC Asset Management Slovensko Rastislava Kráľa nepatrí medzi najobľúbenejšie ani medzi investormi. Podľa štúdie spoločnosti Yardeni Research, ktorú priniesla CNN, totiž akcie dosahujú v septembri najhoršie výsledky spomedzi ostatných mesiacov roka.

17.09.2023 13:33
finančý trh  Wall Street USA 2020 nový rok Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Počas sledovaného obdobia od roku 1928 do roku 2022 akciový index S&P 500 celkovo zaznamenal 61 rastových rokov a 30 rokov, v ktorých jeho výkonnosť klesla. Výkonnosť indexu sledovaná v mesačných intervaloch však podľa Kráľa ukazuje, že najmenej sa akciám darilo vždy v septembri. Len počas 42 mesiacov trhy rástli, naopak, klesali až 52 razy. Najlepším mesiacom v roku pre akcie je podľa štatistiky december, trhy rástli až 69 razy a poklesli len 29 razy.

BYD Dolphin Čítajte viac Za koľko predávajú Číňania elektromobily u seba doma a za koľko ich ponúkajú vo svete? Rozdiely sú obrovské

„Tento efekt si možno vysvetliť útlmom ekonomickej aktivity a nižším objemom obchodovania na akciových trhoch počas letných mesiacov, keďže v auguste investori zvyčajne odchádzajú na dovolenky,“ uvádza Kráľ. Po návrate z letných dovoleniek v septembri tak obchodníci vyberajú podľa neho zisky zo svojich pozícií a uzatvárajú stratové pozície pred koncom roka pre daňové povinnosti. Mnohí drobní individuálni investori v septembri predávajú svoje ziskové portfóliá, aby tak kompenzovali zvýšené náklady na školskú dochádzku svojich detí.

Ďalšia teória berie podľa Kráľa do úvahy psychologický efekt mesiaca september. Keďže investori už očakávajú, že nastane septembrový pokles trhov, preventívne uzatvárajú svoje pozície. Sentiment trhu sa tak mení na negatívny.

Exminister Milan Krajniak Čítajte viac Penzia vyššia aj o stovky eur. Sporenie na dôchodok sa od júla výrazne mení. Pozrite si prepočty

„Pri pohľade na prvú polovicu septembra 2023 máme dôvody domnievať sa, že tento rok tomu nebude inak. Od začiatku mesiaca index S&P 500 zatiaľ stratil 1,3 %,“ povedal Kráľ. Zatiaľ čo ekonomika USA sa s vysokou infláciou a prísnou menovou politikou centrálnej banky dokázala vysporiadať a pravdepodobne sa vyhne recesii, ekonomický rast v eurozóne, a najmä v Číne, je podľa investičného analytika sklamaním.

Ceny ropy rastú a dosahujú najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov po tom, ako najväčší svetoví vývozcovia ropy, Saudská Arábia a Rusko, vyhlásili, že predĺžia zníženie ťažby minimálne do konca roka. Zvýšené ceny energií by sa tak mohli podľa Kráľa premietnuť do rastu inflácie v oblasti služieb, ako napríklad doprava. „Inflácia na vyšších úrovniach môže sťažiť snahy centrálnych bánk o jej zníženie, ktoré tak budú nútené udržiavať súčasné vysoké sadzby počas dlhšieho obdobia a očakávané uvoľňovanie menovej politiky tak nastane neskôr,“ dodal Kráľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #investovanie #akciové trhy