Najväčšia európska ekonomika pokračuje v poklese

Najväčšia európska ekonomika podľa popredných nemeckých inštitútov pokračuje v poklese. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

08.09.2023 08:42
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz
debata (7)

„V rozpore s doterajšími očakávaniami sa oživenie v druhej polovici roka pravdepodobne nedostaví,“ uviedol vo štvrtok šéf oddelenia ekonomického výskumu inštitútu Ifo Timo Wollmershäuser. „Spomalenie pokračuje a takmer všetky odvetvia sa ochladzujú.“

Ifo počíta v tomto roku s poklesom nemeckého hrubého domáceho produktu o 0,4 %. Inštitút pre ekonomický výskum v Halle (IWH) takisto vidí „pokračovanie kontrakcie“ a predpovedá zníženie hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,5 %. Inštitút RWI z Essenu vo štvrtok svoju prognózu znížil na –0,6 %. Všetky tri inštitúty očakávajú, že počet nezamestnaných tento rok stúpne na 2,6 milióna a že inflácia dosiahne 6,0 %.

Scholz Čítajte viac Studená sprcha pre Nemecko. Čína im v Mníchove ukázala, ako chce dobyť trh s lacnými vozidlami

Ifo očakáva, že nemecká ekonomika v budúcom roku expanduje o 1,4 %. To je o 0,1 percentu­álneho bodu menej, než sa pôvodne predpokladalo. RWI znížil svoju prognózu rastu na rok 2024 na 1,1 % a IWH až na 0,9 %.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko