Čínsky realitný obor si odfúkol. Dostane pomoc a rovnako s ním aj celá ekonomika

Čínsky developer Country Garden získal súhlas veriteľov na predĺženie lehoty splátok dlhopisov, čím sa tesne vyhol platobnej neschopnosti. To znamená veľké uľahčenie pre problémovú firmu ako aj pre celý čínsky realitný sektor, ktorý sa nachádza v kríze. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

02.09.2023 16:55
Čína, budova, okná, čistenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Country Garden sa v hlasovaní, ktoré sa skončilo v piatok (1. 9.) večer, získala súhlas veriteľov na predĺženie splatnosti pevninských (onshore) dlhopisov v hodnote 3,9 miliardy CNY (495,7 milióna e­ur).

V piatkovom hlasovaní 56,08 % zúčastnených veriteľov Country Garden schválilo predĺženie splatnosti, 43,64 % bolo proti a 0,28 % sa zdržalo hlasovania, vyplýva z oficiálneho dokumentu, ktorý bol poskytnutý držiteľom dlhopisov. Firma teraz môže tieto dlhopisy uhradiť v splátkach počas troch rokov namiesto toho, aby tieto záväzky splnila do soboty.

Lagardová Čítajte viac ECB sa obáva rýchleho rastu platov. Ak neprestane, tak inflácia môže byť vysoká

Ak by veritelia hlasovali proti predĺženiu splatnosti, hrozilo, že sa Country Garden stane najväčším čínskym developerom, ktorý sa dostal do platobnej neschopnosti od roku 2021, keď sa do nej dostala konkurenčná spoločnosť Evergrande.

Firma, ktorá je najväčším čínskym súkromným developerom, sa tak vyhla platobnej neschopnosti a získala čas na finančné zotavenie. To je dobrá správa pre finančné trhy a čínsku vládu, ktorá oznámila celý rad opatrení na podporu sektora nehnuteľností.

Prípadný krach Country Garden by zrejme negatívne zasiahol čínsku ekonomiku, ktorá sa musí vyrovnávať s rekordne vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí a oslabovaním spotreby.

Realitný sektor, na ktorý pripadá v Číne približne štvrtina ekonomiky, od roku 2021 sužuje v jedna kríza za druhou. Spustili ich vládne opatrenia, ktoré chceli spomaliť stavebný boom, keďže developeri sa nadmerne zadlžovali.

USA Čína Gates Si Ťin-pching Peking Čítajte viac Čínska ekonomika sa zadrháva. Vláda preto ohlásila pomoc, ľuďom uľahčia nájsť si bývanie

Moody's vo štvrtok (31. 8.) zhoršila hodnotenie úverovej bonity Country Garden na najnižšiu možnú známku pred samotnou platobnou neschopnosťou. Agentúra znížila rating Country Garden na Ca z Caa1. Aktuálna ratingová známka je hlboko v špekulatívnom pásme a signalizuje, že firma sa zrejme blíži alebo už nachádza v platobnej neschopnosti. Výhľad ratingu je, navyše, negatívny.

„Zníženie ratingu a jeho negatívny výhľad odrážajú obmedzenú likviditu Country Garden a zvýšené riziko platobnej neschopnosti, ako aj zrejme slabé vyhliadky držiteľov dlhopisov na úhradu svojich pohľadávok,“ uviedol viceprezident Moody's Kaven Tsan­g.

Moody's predpo­kladá, že realitný gigant „nemá dostatočné interné zdroje hotovosti“ na uhradenie zahraničných dlhopisov, ktorých splatnosť sa blíži.

Odhaduje sa, že dlh Country Garden na konci roka 2022 predstavoval 1,43 bilióna CNY. Firma tento týždeň uviedla, že za prvých 6 mesiacov 2023 zaznamenala stratu 48,9 miliardy CNY.

Firma v auguste nedokázala uhradiť platby kupónov dvoch dlhopisov. Dodatočná lehota, alebo inak povedané takzvané 30-dňové tolerančné obdobie, na splatenie úrokov v hodnote 22,5 milióna USD (20,75 milióna eur), sa skončí v utorok (5. 9.). Ak ich neuhradí, zrejme sa dostane do platobnej neschopnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Čína