Šéf hutníkov z Oravy hovorí, prečo opúšťajú Slovensko: Náš odchod môže zastaviť jedna vec

Plánovaný presun časti výroby hutníckej spoločnosti OFZ zo Slovenska do Uzbekistanu by nemal mať zásadný vplyv na zamestnanosť. Väčšinu zamestnancov spoločnosti totiž prepustili už vlani. Pre TASR to v pondelok uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Branislav Klocok.

11.07.2023 06:00
Branislav Klocok, riaditeľ OFZ Foto:
debata (12)

Dodal, že diskusie s uzbeckým partnerom okolo prenesenia časti výroby sú aktuálne pred finalizáciou. „Samozrejme, môžu sa ešte vyskytnúť najmä technické okolnosti, ktoré tento proces môžu zastaviť,“ podotkol Klocok.

Branislav Klocok, OFZ, Čítajte viac Známa hutnícka fabrika z Oravy opúšťa Slovensko. Varovania sa naplnili, výrobu presúva do Ázie

Výrobca ferozliatin z Oravy očakáva od presunu najmä to, že si aspoň čiastočne udrží trhové pozície.

Klocok podotkol, že hlavným dôvodom tohto kroku je diametrálne odlišný postoj Slovenska k podpore priemyslu v porovnaní napríklad s Francúzskom či Nemeckom. Z toho vyplýva aj cena elektrickej energie.

„Bol by som veľmi nerád, aby to vyznelo tak, že máme nastavenú ruku a čakáme na podporu, ktorú musia zaplatiť daňoví poplatníci, lebo my sme nekonkurencies­chopní. Hovoríme len, že Slovensku musia platiť rovnaké pravidlá ako v iných európskych krajinách. Inak nebude nik vyrábajúci na Slovensku schopný konkurovať západoeurópskym výrobcom,“ vysvetlil.

Na informáciu o čiastočnom sťahovaní OFZ do Ázie upozornili koncom minulého týždňa Hospodárske noviny. Oravská spoločnosť musela v posledných mesiacoch vypínať výrobu aj prepúšťať ľudí. Dôvodom boli negatívne podmienky na trhu, najmä vysoké ceny elektrickej energie a nízke trhové ceny ferozliatin.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #elektrina #OFZ #hutníctvo