Dcéra ruského Gazpromu žaluje nemecké banky. Žiada desiatky miliárd rubľov

Firma RusChimAljans, dcérska spoločnosť ruského plynárenského koncernu Gazprom, podala žalobu na nemecké banky Deutsche Bank a Commerzbank. Poukázali na to dokumenty ruského arbitrážneho súdu v Petrohrade, podľa ktorých firma žiada od bánk kompenzácie v prepočte takmer 320 miliónov eur.

05.07.2023 09:16
Gazprom Foto:
Logo spoločnosti Gazprom.
debata (1)

RusChimAljans, v ktorej Gazprom kontroluje 50-percentný podiel, žiada podľa dokumentov doručených arbitrážnemu súdu Petrohradskej a Leningradskej oblasti od nemeckých bánk približne 31 miliárd rubľov (319,4 milióna eur). Od Deutsche Bank požaduje viac než 22 miliárd a od Commerzbank vyše 8 miliárd rubľov. Viac podrobností nezverejnili.

Ten istý súd v januári tohto roka rozhodol o zmrazení majetku nemeckého výrobcu technických plynov Linde. Hodnota aktív predstavovala takmer 500 miliónov dolárov (458,93 milióna eur). Súd aj vtedy rozhodol na žiadosť firmy RusChimAljans, ktorá rozširuje plynárenský komplex v pobaltskom prístave Usť-Luga.

nord stream Čítajte viac Európa si poradila aj bez Ruska, ceny plynu sú rekordne nízke. Ďalšiu zimu to môže byť inak, varuje Gazprom

V roku 2021 totiž Linde a Renaissance Heavy Industries podpísali zmluvu o výstavbe tretej linky v komplexe na výrobu skvapalneného zemného plynu v prístave Usť-Luga. Firma Linde však pred rokom informovala, že pre sankcie Európskej únie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu práce na projekte pozastavila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Deutsche Bank #Commerzbank