Aj na Slovensku známa firma pomáha Rusku, tvrdí Ukrajina. Zaradila ju na zoznam sponzorov vojny

Ukrajinské úrady pridali britskú spoločnosť Unilever na svoj zoznam takzvaných medzinárodných sponzorov vojny. Krok vysvetlili tým, že aj po ruskej invázii na Ukrajinu v Rusku naďalej fungujú podniky firmy a platia v krajine dane, čím podporujú jej ekonomiku. Na zoznam sponzorov vojny Ukrajina pridala už asi 30 svetových firiem vrátane takých, ako sú Raiffeisenbank, Mondeléz, Bonduelle, Xiaomi alebo Yves Rocher.

04.07.2023 10:47
Rubeľ / Peniaze / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (19)

Unilever je jedným zo svetových lídrov na trhu s potravinami a výrobkami na starostlivosť o telo a domácnosť. Pod spoločnosť spadá viac ako 400 značiek, ako sú Domestos, Rexona, Dove, Lipton, Algida, Hellmann's ale­bo Knorr.

Po ruskom vpáde na Ukrajinu z vlaňajšieho februára spoločnosť sľúbila, že zastaví dovoz svojich výrobkov do Ruska a tiež export z krajiny. Zároveň ale uviedla, že bude ďalej v krajine predávať výrobky, ktoré patria medzi základné potraviny a hygienu a sú vyrábané v Rusku. Tvrdila, že zo svojej prítomnosti na ruskom trhu nechce profitovať.

VW Čítajte viac Náš pracovný trh zaplavujú cudzinci. Tento rok ich je rekordne veľa

Zisk Unilever Rus (Junilever Rus) sa však v minulom roku oproti tomu predchádzajúcemu takmer zdvojnásobil, poznamenali ukrajinské úrady. Kým v roku 2021 predstavoval zisk spoločnosti 4,8 miliardy rubľov (takmer 50 miliónov eur), v minulom roku to bolo 9,2 miliardy rubľov (vyše 94 miliónov eur).

"Unilever nemôže vystupovať proti vojne a zároveň napomáhať Putinovmu vojnovému stroju. Pridali sme túto spoločnosť do zoznamu medzinárodných podporovateľov vojny, pretože stovky miliónov jej daňových platieb do ruského rozpočtu pomáhajú financovať vojnu proti Ukrajine, oznámil Oleksandr Novikov, šéf ukrajinskej Národnej agentúry pre prevenciu korupcie (NAPK), ktorá zoznam vedie.

„Unilever musí Rusko opustiť teraz, alebo si história bude pamätať jeho spoluúčasť v tejto vojne,“ zdôraznil tiež Novikov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna #Ukrajina #sponzor