Slováci stratili za pol roka pol miliardy eur. Je tu medvedí trh, strach z vojny a inflácie

Investorom sa tento rok príliš nedarí. Kým na začiatku roka mali slovenskí sporitelia v podielových fondoch uložených 12,35 miliardy eur, do júna sa ich objem zmenšil len na 11,86 miliardy eur. Inak povedané: za necelý polrok prišli ľudia o 490 miliónov eur.

15.06.2022 16:55
Peniaze / Euro / Bankovka / Korupcia / Úplatok / Foto:
Investovanie je beh na dlhé trate, ľudia by nemali pri poklesoch panikáriť - ilustračné foto.
debata (31)

Podľa finančných expertov je to cena za doterajší blahobyt. „Máme za sebou 12 rokov blahobytu, rastúcej ekonomiky, príjmov a aj cien všetkých aktív. Ekonomiky sú cyklické a po expanzii vždy prichádza korekcia,” vysvetľuje Radoslav Kasík, investičný riaditeľ Finaxu.

Dôvodov je viacero: na jednej strane dva roky covidových obmedzení oslabili výrobné kapacity fabrík a prepravné reťazce, na druhej protipandemické zásahy naliali do ekonomiky dodatočné peniaze, ktoré sa prejavili na vyššom dopyte a ten spôsobil tlak na rast cien. Infláciu následne ešte povzbudilo vypuknutie vojny, ktoré predražilo už nedostatkové strategické energie a komodity. Na Slovensku sa zdražovanie v máji vyšplhalo na 12,6 %. V eurozóne sa aktuálne pohybuje inflácia na úrovni 8,1 %.

Video
Ide o peniaze: Padli trhy a vy máte strach? Dajte ho bokom, nakupujte - akcie sú v akcii, tvrdí odborník na investície Martin Babocký. Odvysielané 18. 5. 2022.

Ekonómovia túto situáciu nazývajú „medvedím trhom”. Ten nastáva vtedy, keď porovnávací index klesne o 20 a viac percent z nedávneho maxima. To je, ako keby metaforicky medveď klepol po trhoch labou. Aktuálne ide o porovnávací index S&P 500, ktorý sa oproti januárovým hodnotám prepadol o pätinu.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac Finančník Búlik: Vkladné knižky boli rizikom aj pri praní špinavých peňazí, stále ich majú tisícky ľudí

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #dlhopisy #investície #inflácia #peniaze