Finančník Búlik: Vkladné knižky boli rizikom aj pri praní špinavých peňazí, stále ich majú tisícky ľudí

Ešte v roku 2014 bolo na vkladných knižkách 11 percent všetkých bankových vkladov a najväčšie banky dodnes evidujú tisíce majiteľov, hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

15.06.2022 05:00
Marián Búlik, Ide o peniaze Foto:
Marián Búlik
debata

Sporenie “na knižke” na trhu prežilo takmer dve storočia. Prvé vkladné knižky sa začali na našom území predávať ešte v roku 1842. Dnes však už trh pomaly, ale isto opúšťajú.

Skončila podľa Vás éra vkladných knižiek?

Vkladné knižky sú v našom bankovníctve niečo ako šeky v západnom svete v 20. storočí, ktoré sa postupne prežili a dnes sa používajú už len výnimočne. Vkladná knižka je vlastne to isté ako sporiaci účet, len má tradične papierovú podobu a zapisujú sa do nej aktuálne stavy aj pripísané úroky.

Používajú sa ešte niekde vo svete?

Vkladná knižka bol produkt typický nielen pre bývalé socialistické krajiny, ale vo veľkom bol rozšírený aj v nemecky hovoriacich krajinách, ktoré v bankovníctve patria podobne ku skôr konzervatívnym štátom. Vkladné knižky sa napríklad ešte bežne vyskytujú v ponukách bánk v Rakúsku a Nemecku.

banka bankomat pobočka Čítajte viac VÚB aj ďalšie banky rušia vkladné knižky. Dajte pozor, čo bude s vašimi peniazmi potom
Video
Vkladné knižky a termínované vklady. Ide o peniaze s Františkom Burdom (FinGo.sk). Odvysielané 19. 5. 2021.

Ako fungovalo sporenie na vkladných knižkách

Vkladná knižka je cenný papier, ktorý potvrdzuje, že banka prijala od majiteľa vkladu peniaze. Vkladná knižka môže byť vedená v domácej, ako aj v zahraničnej me­ne.

  • vkladné knižky sú finančným produktom určeným pre finančných spotrebiteľov, a sú podobné sporiacemu účtu
  • boli ponúkané bankami za účelom zhodnotenia Vašich voľných finančných prostriedkov
  • pri založení banka fyzicky vystavila vkladnú knižku a vklady a výbery jednoducho do nej zapisovala
  • Vklady na vkladnú knižku mali dva typy: v hotovosti v ktorejkoľvek pobočke tej banky, ktorá vkladnú knižku vydala, alebo bezhotovostne prevodom z účtu (so súčasným zápisom na vkladnú knižku)

Typy vkladných knižiek

  • bez výpovednej lehoty – peniaze môžete vyberať kedykoľvek bez toho, aby ste to vopred oznamovali banke a uvedený výber je bez poplatkov, majú nižšiu úrokovú sadzbu v porovnaní s vkladnými knižkami s výpovednou lehotou
  • s výpovednou lehotou – banke musíte vopred oznámiť, kedy chcete realizovať výber z vkladnej knižky

Zdroj: MFSR

Prečo vyšli vkladné knižky z módy, ako klesala ich popularita v čase?

Na rozdiel od Slovenska sa ich používanie o niečo viac zefektívnilo nasadením bankomatov, vkladomatov a aj zariadení na generovanie výpisov a realizovanie prevodov. Tým pádom človek vkladnú knižku viac-menej obsluhuje sám a nepotrebuje pobočkového pracovníka na zisťovanie zostatku či pripísanie úrokov. Faktom však zostáva, že vkladná knižka je dnes už prežitok, ktorý pri elektronickom bankovníctve v mobile nemá žiadne opodstatnenie.

Kedy sa začali rušiť?

Na Slovensku sa v roku 2003 plošne rušili vkladné knižky na doručiteľa, ktoré umožňovali anonymizované sporenie. Predstavovali totiž riziko pri praní špinavých peňazí, preto sa menili plošne na vkladné knižky na meno. Aj keď prechodná lehota na zmenu vkladnej knižky na meno trvala 3 roky, bankám zostali pomerne veľké obnosy peňazí z vkladných knižiek na doručiteľa, na ktoré majitelia zabudli alebo ich dediči po starších ľuďoch nenašli. Prechodom na vkladnú knižku na meno je vklad jasne dohľadateľný a úspory sa ľuďom nemôžu stratiť, navyše sú vklady chránené do výšky 100-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #financie #domácnosti #Marián Búlik #vkladné knižky