Od júla končia najmenšie mince. Na čo si treba dať pozor?

Zaokrúhliť by sa mala až výsledná cena nákupu, ak je platená v hotovosti. Ak by sa celý nákup platil napríklad platobnou kartou, výsledná platená cena sa nezaokrúhľuje. Vyplýva to z novely zákona o cenách, ktorá začne platiť od 1. júla 2022.

06.06.2022 12:09
euro,mince Foto: ,
debata (27)

Už o pár dní začne na Slovensku platiť nenápadná zmena. Od 1. júla sa obmedzí používanie 1 a 2 centových mincí a vstúpia do platnosti pravidlá pre zaokrúhľovanie nákupov platených v hotovosti. Stiahnutie najmenších mincí má podľa navrhovateľa, ministerstva financií, mnohé výhody. Obchodníci sa však na zmeny musia pripraviť.

„Touto úpravou sa znížia náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, respektíve spracovanie jednocentových a dvojeurocentových mincí, dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí,“ tvrdí rezort financií.

Slovensko sa tak začiatkom júla pridá ku krajinám, ako napríklad Taliansko, Belgicko či Holandsko, kde už obmedzenia pre používanie najmenších centových mincí platia. Od 1.júla zároveň začnú platiť pravidlá zaokrúhľovania pri platení v hotovosti, ktoré majú zamedziť zdražovaniu a zabezpečiť férové podmienky pre zákazníka aj pre obchodníka.

muž, žena, manželia, kreditná karta, debetná karta, platba Čítajte viac Peniaze na účte do pár sekúnd. Banky spúšťajú okamžité platby. Kto ich bude mať zadarmo a kto si priplatí?

Ako sa budú zaokrúhľovať hotovostné platby:

  • Ak suma nákupu končí jedným alebo dvomi centami, výsledná platba sa zaokrúhli smerom nadol.
  • Ak suma nákupu končí tromi, štyrmi, piatimi, šiestimi alebo siedmimi centami, výsledná suma sa zaokrúhli na päť centov.
  • Ak suma nákupu končí na osem alebo deväť centov, platba za nákup sa zaokrúhli nahor.

Pravidlá zaokrúhľovania sa týkajú samozrejme iba hotovostných transakcií, pri bezhotovostných platbách sumu nie je potrebné zaokrúhľovať.

V prípade kombinovanej platby, teda ak chce zákazník zaplatiť časť sumy napríklad kartou a časť v hotovosti, zaokrúhľuje sa iba tá časť, ktorá je platená v hotovosti.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #úspory #peniaze #mince