Peniaze na účte do pár sekúnd. Banky spúšťajú okamžité platby. Kto ich bude mať zadarmo a kto si priplatí?

24 hodín denne, sedem dní v týždni a 365 dní v roku. Na Slovensko prichádza veľká technologická inovácia v platení. Od utorka 1. februára môžu ľudia využívať tzv. okamžité platby. Umožnia pripísať peniaze na účet z jednej banky do druhej už za niekoľko sekúnd. Doteraz trval prevod peňazí jeden pracovný deň, v minulosti dokonca niekoľko pracovných dní.

30.01.2022 17:39
muž, žena, manželia, kreditná karta, debetná... Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Často sa stávalo, že ak vyšiel výplatný deň v práci na piatok, ľudia s účtami v inej banke, ako má zamestnávateľ, si na výplatu museli počkať až do pondelka. Nová služba bude dostupná prakticky nonstop, bez ohľadu na víkendy či sviatky. Okamžité platby zavedú zatiaľ tri najväčšie slovenské banky – VÚB banka, Tatra banka (spolu s Raiffeisen banka) a Slovenská sporiteľňa.

Ich klienti pocítia zmeny v každej oblasti. Jedinou podmienkou je, že platby sa musia posielať medzi týmito tromi bankami. Ostatné finančné domy sa do systému plánujú zapojiť neskôr.

Milan Krajniak Čítajte viac Dôchodkové úspory nezarábali všetkým. Rozdiely sú priepastné, kto mal najvyššie výnosy? (+ tabuľky)

Bežní ľudia s osobnými účtami, podnikatelia, živnostníci, firmy, organizácie či samosprávy s kontami v troch najväčších bankách budú mať od utorka preposlané peniaze k dispozícii do pár sekúnd, takmer ihneď. „Okamžité platby ocenia napríklad aj drobní remeselníci, keďže aj za ich služby zákazníci niekedy platia stovky eur, pričom nezvyknú mať platobný terminál,“ vysvetľuje pre Pravdu Michal Kopecký zo Slovenskej sporiteľne.

Video
Ide o peniaze: S Olegom Pittnerom (Slovenská banková asociácia) o okamžitých platbách. Odvysielané 15. 12. 2021.

Nové platby prinášajú pre ľudí niekoľko výhod. Prvou je nepretržitá dostupnosť služby. Len čo niekto pošle peniaze v akýkoľvek deň a v akúkoľvek hodinu, príjemcovi prídu už do niekoľkých sekúnd. „Cieľom je, aby prevod medzi účtami bol realizovaný rovnako rýchlo a jednoducho ako platby v hotovosti alebo platobnou kartou,“ povedal v relácii TV Pravda Ide o peniaze Oleg Pittner, vedúci pracovnej skupiny platobné systémy Slovenskej bankovej asociácie. Ďalšou výhodou je ich potenciál postupne nahradiť časť kartových a hotovostných transakcií. „Použiť sa to bude dať aj pri okamžitej úhrade poskytnutej služby, napríklad pri platbe opravárovi v domácnosti alebo za opatrovanie detí,“ dodáva.

Okamžité platby ocenia aj podnikatelia a živnostníci. „Určite to uľahčí a zrýchli uhrádzanie faktúr. Takisto rýchlejšie príde zamestnancom ich výplata, ak majú zamestnávateľ a zamestnanec účet v jednej z bánk zapojených do instantných platieb,“ opisuje výhody novej služby Dominik Miša z VÚB banky.

Ďalším benefitom je podľa Simony Miklošovičovej z Tatra banky to, že ľudia okamžité platby budú môcť využiť pri platbách v kamenných obchodoch či pri nákupoch na internete. Tovar alebo služba, za ktoré budú platiť, im budú sprístupnené okamžite. „Vďaka rýchlosti sa novinka môže veľmi dobre uplatniť ako pohotovostný prevod finančných prostriedkov v prípade urgentnej potreby prístupu k peniazom,“ vymenúva Miklošovičová.

kazimir Čítajte viac Guvernér Národnej banky: vieme, kedy inflácia začne klesať

Okamžité platby budú realizovateľné aj v rámci eurozóny, samozrejme, do tých bánk, ktoré sa do systému zapoja. Pripoja sa k nim aj niektoré banky mimo eurozóny alebo z krajín, ktoré majú s eurozónou špeciálny režim – napríklad z Dánska či Nórska. Na druhej strane Slovenská banková asociácia zatiaľ neeviduje žiadnu banku v Česku, ktorá by umožnila prijímanie okamžitých platieb v eurách. Tam sa sústredili na implementáciu systému v lokálnej mene.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Slovensko #okamžité platby