Zamestnávajú 260-tisíc ľudí a žiadajú zmeny. Zákonníkom práce nepohnem, odpovedal Krajniak

Globálna pandémia koronavírusu, vojnový konflikt na Ukrajine, rekordný rast cien energií a výrobných vstupov a množstvo legislatívnych predpisov v podnikateľskej oblasti – takto zamestnávatelia, združení v RÚZ, zhodnotili svoje pôsobenie v uplynulom roku.

29.04.2022 14:39
auto, automobilka, priemysel, Foto: ,
Automobilový priemysel je pre Slovensko a susediace krajiny významný z hľadiska zamestnanosti a samotného rastu HDP.
debata (1)

Napriek turbulentnému vývoju udalostí je podľa prezidenta RÚZ, Miroslava Kiraľvargu pozitívom, že záujem o členstvo v RÚZ ani v súčasných, neľahkých časoch, neklesá. 70 členov únie – 37 individuálnych a 33 kolektívnych, ktorí na Slovensku zamestnávajú viac ako 260-tisíc zamestnancov podľa neho jednoznačne potvrdzuje, že RÚZ je aj po osemnástich rokoch od svojho vzniku najvplyvnejšou a najreprezenta­tívnejšou zamestnávateľskou organizáciou na Slovensku.

„RÚZ je i naďalej pevným pilierom, ktorý stojí za slovenskými zamestnávateľmi a háji ich záujmy. Mikropodniky i najväčší priemyselní hráči – státisíce pracovných miest vo všetkých regiónoch, výkonnosť nášho hospodárstva a jedinečné príležitosti rastu a rozvoja pre našu krajinu – to všetko Slovensku prinášajú zamestnávatelia, združení v RÚZ. To, že dôverujú práve RÚZ vnímame ako jasný dôkaz kvality a ocenenie našej práce v prospech celej spoločnosti,“ skonštatoval prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Kľúčovou témou tohtoročného Snemu RÚZ bol predovšetkým vojnový konflikt na Ukrajine a s ním súvisiaca otázka ako zabezpečiť energetickú stabilitu, bezpečnosť a nezávislosť Slovenska. Jednou z top priorít v tejto oblasti pre zamestnávateľov i naďalej zostáva oblasť garancie a ďalšieho posilňovania konkurencieschop­nosti slovenských podnikov, ktorá je pre ich prežitie kľúčová.

278433324 515154150309585 3558736289408768086 n Čítajte viac Reformy sme splnili, peniaze sú na ceste. V ktorých oblastiach ľudia najviac pocítia 460 miliónov eur z Bruselu?

„Či už ide o súčasnú geopolitickú situáciu, ale aj ďalšie výzvy akými sú klimatické zmeny a s nimi súvisiaca európska agenda, či digitálna transformácia – spoločne s európskymi zamestnávateľskými združeniami sa budeme i v nadchádzajúcom období zasadzovať o prijatie krokov, ktoré prispejú k budovaniu európskej suverenity, zníženiu našich závislostí od kritických surovín, a tiež k navrhnutiu nového modelu rastu a investícií s cieľom zvýšiť odolnosť a konkurencieschop­nosť európskej hospodárskej základne,“ vysvetlil 1. viceprezident RÚZ, Mário Lelovský.

Prioritami pre zamestnávateľov i naďalej zostávajú aj možnosti efektívnejšieho čerpania z fondov Európskej únie (EÚ), zmeny v daňovo-odvodovej oblasti či problematika akútneho nedostatku kvalifikovaných pracovníkov a s ňou súvisiaca nevyhnutnosť posilnenia systému odborného vzdelávania, ako aj realizácia reformy vysokoškolského a celoživotného vzdelávania.

premiér Eduard Heger na sneme RÚZ Foto: RÚZ
heger eduard rúz premiér Eduard Heger na sneme RÚZ

O tom, ako k týmto oblastiam pristupovať, diskutovali predstavitelia a členovia RÚZ s predsedom vlády Eduardom Hegerom, ako aj s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom a so zástupcami ministerstva školstva. Zamestnávatelia i vládni predstavitelia sa zhodli, že realizácia potrebných reforiem a otvorená vzájomná komunikácia vlády so zamestnávateľským sektorom je nevyhnutná.

„Cieľom vlády je vytvárať vhodné prostredie pre podnikanie na Slovensku. Robíme všetko preto, aby sa zrealizovali reformy. Musíme dosiahnuť efektívnejšie fungovanie štátu, mať zrozumiteľný regulačný rámec, aby súkromný a verejný sektor tvorili jeden životaschopný celok,“ zdôraznil na Sneme Heger.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #trh práce #vojna na Ukrajine #zamestnávanie