Hliník, meď, uhlie, plyn, ropa, nikel, pšenica. Ceny komodít sa šplhajú hore

Ceny plynu v Európe vyskočili v pondelok na nový rekord po tom, ako trhy zareagovali na úvahy západných štátov, najmä USA, zakázať v reakcii na vojnu na Ukrajine dovoz ruskej ropy.

07.03.2022 16:48
Pšenica Foto:
debata (29)

Vojna na Ukrajine tlačí ceny vzácnych komodít stále vyššie a vyššie. Cena pšenice je najvyššia v dejinách, tvrdí Lukáš Kovanda z Národnej ekonomickej rady vlády Českej republiky. Vojna na Ukrajine môže podľa jeho slov vyvolať arabskú jar 2.

„Cena pšenice na burze v Paríži, ktorá je určujúca pre cenu pšenice a múky v Česku, včera stúpla na historický rekord, v prepočte 11 580 korún za tonu. Priemerná cena za obdobie od začiatku roka 1999 až dodnes pritom zodpovedá zhruba 4 603 korunám. Ukrajinská vláda totiž prerušuje dodávky jednej z najdôležitejších svetových obilnín,“ uviedol Kovanda.

obilie Čítajte viac Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

V dôsledky vojny došlo k uzavretiu ukrajinských prístavov, odkiaľ sa pšenica rozváža do ostatných krajín, a to spôsobilo aj vážne narušenie logistiky. Obchod s ruskou pšenicou je ochromený západnými sankciami, v dôsledku ktorých stúpli náklady na poistenie ich prepravy.

Svetovým najväčším odberateľom ruskej a ukrajinskej pšenice je Egypt, pre ktorý tieto dva štáty zabezpečujú 86 percent pšenice. Egypt však už teraz naráža na problém s cenou chleba.

„Egyptský rozpočet vychádza z toho, že cena pšenice, ktorá sa do krajiny dováža, bude činiť 255 dolárov za tonu. V skutočnosti ale už teraz Egypt dováža pšenicu za 350 dolárov za tonu, teda o 37 percent viac, než čo predpokladá rozpočet,“ dodáva Kovanda s tým, že v minulosti práve vysoké ceny potravín predstavovali kľúčový dôvod vypuknutia povstaní v arabskom svete.

Egyptská vláda zvažuje, že obmedzí dotačný program na chlieb, pričom jeho kritériá bude spĺňať zhruba 25 miliónov ľudí z celkového počtu 102 miliónov obyvateľov. Ostatní by zdražovanie chleba pocítili najviac.

Plyn na novom rekorde

Podobne reagovali aj ceny ďalších komodít ako plyn či ropa. Ceny plynu v Európe vyskočili v pondelok na nový rekord po tom, ako trhy zareagovali na úvahy západných štátov, najmä USA, zakázať v reakcii na vojnu na Ukrajine dovoz ruskej ropy. V jednom momente vyskočila cena plynu o takmer 80 percent na vyše 340 eur za megawatthodinu (MWh). Neskôr sa rast zmiernil a predpoludním sa cena pohybovala okolo 256 eur/MWh. Aj to však oproti piatkovej (4. 3.) priemernej cene predstavuje rast o 33 %.

„Nemám ani slov,“ povedal v reakcii na pondelkový vývoj na trhoch Ole Hansen, komoditný stratég zo Saxo Bank. Okrem prudkého zvýšenia ceny plynu vyskočili nahor aj ceny ropy, pričom cena Brentu sa priblížila k 128 eurám za barel (159 litrov). Navyše, ceny hliníka, medi aj paládia zaznamenali rekordné hodnoty, cena niklu vyskočila na takmer 15-ročné maximum a cena zlata po 1,5 roku prekonala 2000 amerických dolárov za uncu.

Vývoz plynu z Ruska, ktorý pokrýva viac než tretinu spotreby v Európe, podobne ako vývoz ruskej ropy zatiaľ pod sankcie západných štátov nespadá. Ruský plynárenský koncern Gazprom v pondelok opäť potvrdil, že dodávky do Európy cez územie Ukrajiny sú naďalej stabilné a v súlade s požiadavkami zákazníkov. Trhy sa však stále obávajú, že neskôr dôjde k výpadkom. USA totiž dali najavo, že spolu s európskymi partnermi zvažujú zákaz dovozu ruskej ropy a produktov z nej. Rusko je pritom v prípade ropy a ropných produktov dokopy najväčším vývozcom na svete.

Nahor smerovali i ceny ďalších komodít

Ceny medi a hliníka vyskočili v pondelok na historické maximum. Sú tak ďalšími komoditami, ktoré dosiahli rekordnú úroveň. Dôvodom sú pokračujúce boje na Ukrajine a ďalšie možné sankcie proti Rusku, ktoré ohrozujú dodávky kľúčových surovín.

Cena hliníka dosiahla v pondelok 3 684,23 eura za tonu. V prípade ceny medi rekord predstavoval 9 923,14 eura za tonu. Sú tak ďalšími rekordérmi po paládiu, ktoré v pondelok nakrátko prekročilo 2 902,37 eura za troyskú uncu (31,1 g).

Nahor smerovali i ceny ďalších komodít. Cena trojmesačného kontraktu na nikel na londýnskej burze kovov vzrástla takmer o 31 %, čo znamená najvyššie tempo rastu v priebehu obchodovania, pričom sa dostala na 34 586,88 eura za tonu. To bola najvyššia hodnota od júna 2007.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #komodity #vojna na Ukrajine