Čierny scenár pre ruskú ekonomiku: Zažije pád podobný ako v roku 1998? Režim má ešte jedno záchranné lano

Ruská ekonomika by mohla v dôsledku stupňujúcich sa sankcií a prerušenia exportu zažiť pád podobný jej kolapsu počas dlhovej krízy v krajine v roku 1998. Uviedli to v piatok analytici americkej spoločnosti JPMorgan na základe svojich výpočtov.

04.03.2022 16:24
Rusko, banky rada Foto:
debata (50)

JPMorgan najnovšie očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska tento rok zníži o 7 % namiesto o 3,5 % v predchádzajúcej prognóze. A v súčasnom 1. štvrťroku predpovedá jeho pád o 10 % na sezónne upravenej ročnej báze, po ktorom bude nasledovať prepad o 35 % v nasledujúcich troch mesiacoch (apríl – jún).

„Sankcie zasiahnu ruskú ekonomiku, ktorá, ako sa zdá, smeruje k hlbokej recesii,“ napísali ekonómovia JPMorgan v poznámke pre klientov.

Rusko, rubeľ, Moskva Čítajte viac Rusi presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda

Sankcie uvalené na ruskú centrálnu banku spolu s odpojením veľkých bánk od globálneho medzibankového systému SWIFT vytvorili podľa JPMorgan prekážky pre schopnosť Ruska predávať ropu a plyn.

Naruší to príjmy Moskvy z exportu, pričom odliv kapitálu bude pravdepodobne okamžitý aj napriek veľkému prebytku bežného účtu. Import aj HDP sa prepadnú, dodali.

Izolované Rusko

Invázia prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu rozpútala neistotu na globálnych trhoch s ropou, pričom investori sa vyhýbajú obchodovaniu s Ruskom, keďže USA a Západ sa ho snažia izolovať od finančných trhov. Obchodníci ponúkajú ruskú ropu s rekordnou zľavou v snahe prilákať kupujúcich.

Bezprecedentné reštrikcie namierené na ruskú centrálnu banku obmedzili jej schopnosť brániť rubeľ, ktorý už tento rok voči doláru klesol o viac ako 30 %. Strážcovia ruskej meny viac ako zdvojnásobili kľúčovú úrokovú sadzbu na 20 % a sprísnili kontrolu kapitálu.

Sankcie podkopávajú dva piliere podporujúce stabilitu – „pevnosť“ devízových rezerv centrálnej banky a prebytok ruského bežného účtu, poznamenali analytici.

Záchranné lano

Príjmy z ropy a zemného plynu v devízach predstavujú pre Rusko záchranné lano, pretože predaj a preprava energie z veľkej časti unikli priamym sankciám. Administratíva USA je zatiaľ stále proti zákazu dovozu ropy z Ruska, hoci čelí výzvam, aby viac potrestala Moskvu za inváziu na Ukrajinu.

TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #JPMorgan #vojna na Ukrajine #ruská ekonomika