Rusi presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda

Ekonomika Ruska zaznamenala podľa ruského štatistického úradu v minulom roku najvýraznejší rast za posledných 13 rokov, hrubý domáci produkt vzrástol vlani o 4,7 %. Prispeli k tomu najmä vysoké ceny ropy a plynu. Teraz sa však ruská ekonomika rúti ku dnu.

03.03.2022 16:07
Rusko, rubeľ, Moskva Foto: ,
Obchod s odevmi Chanel v Moskve. Prepad rubľa narobil problémy aj módnym značkám.
debata (103)

Značkové oblečenie, autá či telefóny sa každým dňom stávajú pre Rusov vzácnejšími a nedosiahnuteľnej­šími. Rubeľ sa od vypuknutia vojny prudko prepadáva, sankcie proti ruskej ekonomike sa sprísňujú a ruské burzy ostali už niekoľko dní zatvorené. Ak by ste menili euro za rubeľ pred mesiacom, tak by ste dostali 87 rubľov. V súčasnosti by ste dostali 123 rubľov. To je dôsledok devalvácie ruskej meny.

To všetko má za dôsledok aj odliv západných firiem a ich spotrebného tovaru. A začína to vyzerať, že Rusko bude čoskoro podobné, ako pred vyše 30 rokmi pred pádom Sovietskeho zväzu. Bez Coca Coly, Macbookov, tenisiek Nike či Mercedesov. Tieto a mnohé ďalšie svetové značky už niekoľko dní prichádzajú s vyhláseniami, že svoje pôsobenie na ruských trhoch zastavujú.

greenpeace1 Čítajte viac Od Applu až po Plzeň. Prehľad všetkých značiek, ktoré už v Rusku nezoženiete

Podľa dát ekonomického portálu OEC.org, ktorý vytvorili na Massachusettskej technickej univerzite (MIT), v novembri 2021 Rusko najviac dovážalo telefóny (v hodnote 1,39 miliardy dolárov), balené lieky (1,15 miliardy dolárov), náhradné diely vozidiel (855 miliónov dolárov), počítače (802 miliónov dolárov) a autá (669 miliónov dolárov). Aj tieto odvetvia sa však ruských investícií húfne zbavujú.

zväčšiť Kurz rubľa k doláru k 3. marcu 2022 Foto: Google
rubel kurz 3 marec 2022 Kurz rubľa k doláru k 3. marcu 2022

Bez módy a elektroniky

Prvé správy priniesli ropné spoločnosti ExxonMobil, BP či Shell, ktorých biznis na východnom trhu mal hodnotu miliárd dolárov ročne. Následne sa pridali globálni technologickí giganti. „Pozastavili sme predaj všetkých produktov v Rusku. (Už) minulý týždeň sme zastavili všetok export našich produktov do tejto krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení firmy Apple pre médiá. Macbooky či iPhony pritom podľa Beeline Analytics používa 2,5 milióna Moskovčanov. Podobne aj Google a Facebook obmedzili svoje digitálne služby v mapách a vyhľadávaní. Walt Disney zrušil uvádzanie svojich filmov.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #značky #rubeľ #vojna na Ukrajine