Firmy už cítia odliv pracovníkov z Ukrajiny. Na prvom mieste je doprava

„Členské firmy Asociácie priemyselných zväzov a dopravy pociťujú v súčasnosti záujem pracovníkov z Ukrajiny o návrat do vlasti. Momentálne predstavujú odchádzajúci zamestnanci približne 10 – 15 % z počtu ukrajinských pracovníkov firiem," vyčíslil pre Pravdu Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

01.03.2022 15:12
Nemecko, ČR, Bavorsko Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Lasz tvrdí, že podniky týmto ľuďom v odchode nijako nebránia. Firmy sa podľa neho tieto straty snažia nahrádzať internými zdrojmi, prípadne hľadajú nových zamestnancov. „Vo všeobecnosti zatiaľ zaznamenávame odchody na základe vlastnej žiadosti, povolávacie rozkazy sme zatiaľ nezaznamenali. Firmy sa snažia svojím pracovníkom pomáhať, napr. pri hľadaní ubytovania pre rodiny,“ dodáva.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Tisícom Ukrajincov sa otvára pracovný trh. Štát pre nich mení pravidlá

„K dnešnému dňu zamestnávame na území Slovenska takmer 600 ľudí z Ukrajiny. Z nich viac ako 80% je mužov. Mnohí z nich stoja pred dilemou, ktorou je na jednej strane záchrana seba a svojich blízkych z vojnovej oblasti a na strane druhej to je pomoc vlasti," vyčísľuje aj Vladimír Hrivnák, HR Business Partner personálnej agentúry Maxin's.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) očakáva výrazné výpadky zamestnancov v niektorých sektoroch v najbližších dňoch a týždňoch. Najmä ide o dopravu, kde podľa údajov RÚZ pracuje viac ako 3000 ukrajinských zamestnancov na Slovensku, či stavebníctvo. „Povolávacie rozkazy totiž znamenajú, že muži s ukrajinským pôvodom sú povinní sa čo najskôr vrátiť späť na Ukrajinu. Dopravcovia v tejto súvislosti upozorňujú, že celkové výpadky zamestnancov v nákladnej doprave v rámci celej EÚ môžu byť výrazné, keďže tento sektor dlhodobo zamestnáva množstvo pracovníkov práve z Ukrajiny," hovorí Martin Hošták, tajomník Únie. Problémom pre podniky má byť aj pravdepodobné očakávané a výrazné zvyšovanie cien stavebných materiálov, a to najmä železa a ocele.

Januárové údaje ústredia práce informujú, že na Slovensku pracuje vyše 13-tisíc Ukrajincov s pracovným povolením. Väčšina sú muži, teda zhruba 10-tisíc, zároveň tu však máme aj tritisíc žien. Najväčšia časť pracuje vo výrobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trh práce #vojna na Ukrajine #pracovníci