Niektorí ukrajinskí vodiči DPB odišli domov na dovolenku, naspäť na Slovensko sa už vrátiť nemohli

Na Slovensku žije dnes viac ako 150-tisíc cudzincov a viac ako tretinu z nich tvoria Ukrajinci.

01.03.2022 14:23
DPB / MHD / Autobus / Foto:
debata (1)

Rusko-ukrajinský konflikt začína zasahovať aj slovenské firmy. Prvé ťažkosti hlási Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý zamestnáva 102 vodičov z Ukrajiny. „Traja vodiči čerpali v čase prepuknutia ozbrojeného konfliktu dovolenku, pričom sa nachádzali na území Ukrajiny a už im nebolo umožnené vrátiť sa späť,“ tvrdí pre Pravdu hovorca DPB Martin Chlebovec. Ukrajinskí pracovníci totiž nemôžu pre vyhlásenú mobilizáciu opustiť krajinu.

Bratislavský dopravca ubezpečuje, že situáciu pozorne sleduje a zodpovedne sa pripravuje na všetky scenáre prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Podobne ako pri pandémii bude režim mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave prispôsobený počtu cestujúcich a disponibilných zamestnancov. V prípade masívneho výpadku zamestnancov prichádzajú podľa hovorcu DPB do úvahy štyri scenáre výpravy MHD.

ekonóm Martin Šuster Čítajte viac Ekonóm: Vojna na Ukrajine výrazne zrýchli náš odklon od ropy a plynu

Prvým scenárom je premávka spojov v prázdninovom režime bez posilových spojov. Druhým scenárom je režim víkend s posilovými spojmi. Do úvahy tiež prichádza premávka spojov vo víkendovom režime či v nočnom režime. „Podčiarknuť treba i fakt, že do prevádzky DPB zasahuje aj stále prebiehajúca pandémia koronavírusu. DPB však prispôsobí výpravu vozidiel tak, aby cestujúcich, s ohľadom na okolnosti, zasiahla čo najmenej,“ vysvetľuje Chlebovec.

Bratislavská dopravný podnik sa tiež rozhodol podať pomocnú ruku utečencom. Rodinám ukrajinských vodičov ponúkol DPB voľné ubytovacie kapacity, ktoré bežne využívajú zamestnanci. „Túto pomoc sa rozhodlo vďačne využiť nateraz 20 vodičov pre dokopy 75 rodinných príslušníkov, avšak ich transport na slovensko-ukrajinské hranice je vzhľadom na ozbrojený konflikt problematický,“ dodáva Chlebovec.

S podobným problémom sa stretla aj česká Zásilkovna. Jej šéfka Simona Kijonková oznámila, že časť ich ukrajinských pracovníkov, ktorí vo firme pracujú, dostali povolávací rozkaz. „Od cudzineckej polície máme predbežné informácie, že v prípade neopustenia republiky by išlo o trestný čin,“ píše vo vyjadrení na sociálnej sieti LinkedIn.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vodiči #DPB #vojna na Ukrajine