Pokračovanie článku: Slovensko do konca dekády stratí 200-tisíc pracovných miest. Najviac to pocítia muži

Štúdia ďalej uvádza, že najviac pracovných miest pribudne v odvetviach, v ktorých nové technológie Priemyslu 4.0 priamo či nepriamo zvyšujú dopyt prostredníctvom zvyšovania príjmu a bohatstva, napríklad umelá inteligencia, špecializované poradenstvo pre osobnostný rozvoj, ale aj profesionálne opatrovníctvo či telemedicína.

Oblasť IT zase čaká najrýchlejší rast spomedzi všetkých odvetví – už v roku 2030 by mohlo zamestnávať v EÚ až 20 miliónov zamestnancov v porovnaní s 8 miliónmi v súčasnosti. Digitálne zručnosti budú povinnou výbavou pre viac ako 90% zamestnancov. Až 65% dnešných žiakov základných škôl pritom po získaní titulu nastúpi na také pracovné miesta, ktoré ešte dnes neexistujú.

programovanie, muž, počítač, IT, písanie, práca Čítajte viac Dopyt po ITčkaroch sa zdvojnásobil. Ich platy sa šplhajú k najvyšším v krajine

„Aktuálna situácia núti spoločnosť, aby sústredila svoju pozornosť hlavne na aktuálne hrozby spojené s pandémiou. Je však nevyhnutné, aby sme sa pozerali aj do budúcnosti a pripravili sa na zmeny, ktoré nevyhnutne nastanú. Bez efektívneho nastavenia systému povinného, odborného, vysokoškolského a celoživotného vzdelávania v tejto výzve neuspejeme,“ dodáva Mário Lelovský.

Štúdia popisuje aj ďalšie kľúčové inovačné trendy, ktoré ovplyvňujú budúcu podobu trhu práce. Jej súčasťou sú sociálne dopady a očakávané kvalitatívne zmeny v oblasti trhu práce a ľudských zdrojov, ale aj demografický vývoj a prognózy vývoja na trhu práce. Zároveň obsahuje aj návrhy kľúčových opatrení na reštrukturalizáciu zamestnanosti a vzdelávacieho systému či rodinnej politiky, návrhy na zmeny v Zákonníku práce vyvolané vplyvom zmien foriem práce, posilnenie digitálnych zručností a zabezpečenie chýbajúcich špecialistov v horizonte 2030+.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #automatizácia #digitálne zručnosti