Slovensko do konca dekády stratí 200-tisíc pracovných miest. Najviac to pocítia muži

V súvislosti s prebiehajúcou štvrtou priemyselnou revolúciou čelí Slovensko otázke ako na ňu efektívne pripraviť svoje podniky i zamestnancov a udržať svoju konkurencieschopnosť voči zvyšku sveta. „Aj pri optimistických prognózach demografického vývoja nám klesne v roku 2030 počet pracujúcich obyvateľov o 199-tisíc oproti roku 2020," hovorí ekonóm a docent SAV Vladimír Baláž.

14.12.2021 13:02
kariéra, muž, automatizácia, dielňa, Foto:
Ilustračné foto.
debata (77)

Slovensko ako priemyselná krajina pritom patrí k najohrozenejším krajinám OECD – už čoskoro tu budú v dôsledku priemyselnej revolúcie ohrozené až dve z troch pracovných miest.

„Zmeny, ktoré nastanú v najbližších rokoch, budú mať radikálny dopad na pracovný trh. Slovensko musí byť na tieto zmeny pripravené, inak nám ujde aj posledný vlak a ostatné krajiny sa nám budú životnou úrovňou rýchlo vzďaľovať. Už dnes potrebujeme poznať konkrétny plán a kroky, ktoré zamedzia rastu nezamestnanosti a poklesu ekonomiky,“ upozornil 1. viceprezident RÚZ, Mário Lelovský.

VIDEO: RÚZ: Slovensko má už dnes problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu.
Video

RÚZ preto vypracovala 120-stranový dokument, ktorý podľa Lelovského slov predložila aj ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a ďalším zástupcom vládnej koalície.

Problematiku ilustruje RÚZ aj nasledujúcimi grafmi:

V záverečnej vlne autonómie sa očakáva, že muži...
Na trh práce prichádzajú veľmi slabé populačné...
+3Automatizácia 45% pracovných pozícií.
Proces...
Ktoré skupiny obyvateľstva sú najviac ohrozené stratou práce
(porovnanie vybraných krajín OECD, v percentách)
Krajina Rod Veková skupina
  ženy muži mladí starší
Slovensko 39 48 47 46
Slovinsko 35 49 50 45
Česko 38 42 40 45
Francúzsko 32 41 42 40
Nemecko 34 39 44 36
Rakúsko 32 37 41 36
Poľsko 24 39 30 49
Zdroj: RÚZ  

Zamestnávatelia preto upozorňujú, že Slovensko si bude musieť vybrať – buď svoju prevažne priemyselnú ekonomiku výrazne modifikuje a prispôsobí moderným trendom, alebo stratí schopnosť konkurovať zahraničným krajinám a výkonnosť ekonomiky začne klesať.

Ak nedôjde k transformácii pracovných miest, čaká ich masívny zánik. A ak na Priemysel 4.0 a nové požiadavky na trhu práce štát, či firmy nezačnú čo najskôr prispôsobovať svojich súčasných a budúcich zamestnancov intenzívnou rekvalifikáciou, o pár rokov jednoducho zamestnávatelia nebudú mať koho zamestnať.

robotník Čítajte viac Väčšina zamestnancov nevie, koľko skutočne stojí ich práca. Rozdiely sú v stovkách eur

„Automatizácia a robotizácia ohrozuje pracovné miesta už dnes, a spôsob, ako tento problém vyriešiť sa musí bezodkladne stať prioritou vlády," pokračoval Lelovský.

Tá totiž síce na štvrtú priemyselnú revolúciu reagovala Stratégiou a Akčným plánom digitálnej transformácie, avšak doposiaľ stále nepredstavila dokument, ktorý by identifikoval konkrétne výzvy, ktoré táto revolúcia pre slovenský pracovný trh a aj drvivú väčšinu zamestnaných prináša.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #automatizácia #digitálne zručnosti