Reštaurácie a hotelieri o krčahu vody zdarma a Matovičových novinkách: Nižšiu DPH vítame, ostatným zmenám sme otvorení

Konečne prichádza nižšia DPH. V stredoeurópskom regióne sme ju mali najvyššiu, hovoria zástupcovia reštaurácií a hotelov. Znížiť ju z 20 na 10 percent preto vítajú. Eko menu a detské menu s krčahom vody zadarmo už nejako prežijeme, hovoria zjednodušene v ankete.

23.11.2021 15:54
IMG 20211122 131117
Vláda SR uplynulý týždeň síce schválila úpravy COVID automatu, o ktorom tvrdí, že znamená len lockdown pre neočkovaných. Je to však lockdown len pre cestovný ruch. Uviedol to na brífingu prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák.
debata (15)

Kamila Slašťanová, majiteľka gastro portálu Menučka

Aj keď na prvý pohľad vyznieva návrh tejto gastro reformy možno absurdne a je otázne, nakoľko bude reálne, požadované podmienky uzákoniť, veľmi vítam zníženie DPH na 10% za ktoré gastro sektor bojuje už dlho. Pokiaľ z rovnakej ceny účtu ostane prevádzke viac a financie použije aj na odmenu zamestnancom, ktorá sa navyše tak bude dať zreálniť, nemusí to byť zlé riešenie. Verím, že z tohto návrhu môže vzísť vhodný kompromis.

Aké povinnosti by mali pribudnúť podnikom

DETSKÉ MENU

zo všetkých jedál v ponuke možnosť 1/2 porcie pre deti za 1/2 cenu

EKO MENU

zo všetkých jedál možnosť 1/2 porcie pre dospelého za 3/4 ceny

KRČAH VODY GRÁTIS

ku každému jedlu automaticky

TRINGELT

celá suma musí byť rozdelená ako odmena zamestnancom k mzde

Marek Harbuľák, prezident Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Zmeny v ponuke, či jedálnych lístkoch sú opatrenia, s ktorými sme sa v minulosti už v určitých podobách stretli. Nie je to nič nové, niektoré reštaurácie už dnes ponúkajú širší sortiment detských jedál, iné ponúkajú zvýhodnené detské porcie. Aj krčah vody k jedlu zdarma je, myslím si, bežným štandardom. Tieto veci sa dajú realizovať, no nemyslím si, že na všetky treba zároveň nové predpisy, mať ich natvrdo vo vyhláškach a podobne, na to stačí dôsledná osveta, že tieto štandardy naučíme súčasných aj budúcich zamestnancov a podnikateľov.

zcrsr, marek harbulak, zvaz cestovneho ruchu Čítajte aj Tringelty po novom: za servis doplatíte všade, automaticky a 2-násobne viac, ako doteraz

Lenka Rusnáková, Výkonná riaditeľka Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry

Konečne sa dostala téma DPH v gastre do záujmu najvyšších predstaviteľov, čo si ceníme. Návrh ministra financií na zníženie sadzby na 10% vítame, celý gastrosektor potom volá už dlho a ešte viac intenzívnejšie počas krízy, kde okolité krajiny dokonca dočasne znížili sadzbu počas pandémie.

Pozastavujeme sa nad podmienkami, ktoré nesúvisia s financiami a pripomínajú snahu o reguláciu cien (detské a eko menu). Zoficiálnenie a zdanenie tringeltu je zaujímavá myšlienka, ktorá okrem tlaku na kvalitu má prispieť aj k zvýšeniu miezd zamestnancov. Teoreticky to môže vyznievať dobre, no vzhľadom na absentujúcu skúsenosť s realizáciou takéhoto opatrenia vo svete tu vzniká riziko, že sa staneme pokusným králikom s neistým výsledkom. Nebránime sa byť pionierom, musí to byť však dobré premyslené a najmä dotiahnuté do konca. Takisto však za tým vidíme ďalšie komplikácie a regulácie v účtovníctve, čo je v rozpore s ostatnými návrhmi pána ministra, kde sa snaží o zjednodušovanie celého systému.

Rekreačný a gastro bonus vítame ako vhodnú alternatívu zastrešenú štátom na motiváciu k očkovaniu – dobre cielené a zároveň plošné bez dramatizujúcich prvkov. Aby mal aspoň nejaký efekt na zvýšenie zaočkovanosti, je viac ako žiadúce ho schváliť čím skôr – už včera bolo neskoro.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma