Ako vnímate predstavené zmeny štvrtej časti reformy?
Najmä v gastrobiznise sa už dlho snažíme presadiť zníženú sadzbu DPH. Obzvlášť v tejto dobe, ktorá je poznačená dopadmi pandémie. To, čo bolo dnes odprezentované, je súčasťou väčšieho balíka daňovo-odvodovej refomy, podmienenej tým, že sa musí schváliť ako celok a až potom sa začnú jednotlivosti aplikovať do praxe. Preto sa ešte veľmi netešíme, nakoľko všetko majú v rukách politici.
Matovič navrhuje nižšiu sadzbu DPH na 10 percent. Čo hovoríte na túto sumu?
Vítame ju, avšak boli by sme radi, keby k zníženiu na takúto úroveň došlo čo najskôr. Teraz však prioritne potrebujeme, aby prevádzky ostali otvorené a aby nedošlo k tvrdému lockdownu, ako sa o ňom hovorí.
Ďalšou zmenou pre podniky má byť viacero podmienok: povinnosť ponúkať deťom polovičnú porciu za polovičnú cenu na všetky jedlá v ponuke, zlacnenú “eko” porciu pre dospelých, či voda zdarma. Ako ich hodnotíte?
Zmeny v ponuke, či jedálnych lístkoch sú opatrenia, s ktorými sme sa v minulosti už v určitých podobách stretli. Nie je to nič nové, niektoré reštaurácie už dnes ponúkajú širší sortiment detských jedál, iné ponúkajú zvýhodnené detské porcie. Aj krčah vody k jedlu zdarma je, myslím si, bežným štandardom. Tieto veci sa dajú realizovať, no nemyslím si, že na všetky treba zároveň nové predpisy, mať ich natvrdo vo vyhláškach a podobne, na to stačí dôsledná osveta, že tieto štandardy naučíme súčasných aj budúcich zamestnancov a podnikateľov.
Čítajte viac Matovič predstavil 4. časť revolúcie: Živnostníkov čakajú vyššie daneAké povinnosti pribudnú podnikom
- DETSKÉ MENU
zo všetkých jedál v ponuke možnosť 1/2 porcie pre deti za 1/2 cenu
- EKO MENU
zo všetkých jedál možnosť 1/2 porcie pre dospelého za 3/4 ceny
- KRČAH VODY GRÁTIS
ku každému jedlu automaticky
- TRINGELT
celá suma musí byť rozdelená ako odmena zamestnancom k mzde
Novinkou je aj to, že po novom by mali podliehať DPH aj tringelty. Súhlasíte?
Je spravodlivé, ak sa určitá časť tringeltov odvedie aj do rozpočtu. Samotná kultúra takéhoto odmeňovania na Slovensku nie je novinkou, naopak, je pomerne zaužívaná. Podobne aj v zahraničí, kde nás v mnohých krajinách v tomto takpovediac predbehli a určite sa s tým mnohí ľudia stretli, že mali na účte takzvaný “service fee” alebo “service charge”, ktorý sa automaticky prirátava v určitej percentuálnej výške, alebo fixnej sume.
Čo hovoríte na navrhovaný systém, že tringelt bude pripočítaný ku každému účtu automaticky?
Opäť chcem poukázať na to, že je to niečo, čo u nás v zásade poznáme, len sa budeme musieť naučiť nový spôsob preukazovania, či vypočítavania tringeltov. Navyše, ako bolo povedané, nemá to byť povinná položka, čiže pokiaľ hosť nie je spokojný, má stále právo tringelt nezaplatiť, teda žiadať jeho odrátanie z účtu.
Fixná má byť aj výška, konkrétne 9 percent z ceny jedla pred DPH. Koľko priemerne platia ľudia dnes?
Aktuálne je dnes priemer, ktorý ľudia na Slovensku nechávajú v reštauráciách, do päť percent z účtu. To sa týka reštaurácií, nie výdajných okienok fast foodov či obedových menu. Samozrejme, niekto dáva viac, niekto menej. Predstavený návrh, v ktorom by sa tých 9 percent pred DPH dostalo plnou sumou zamestnancov, je podľa nás tiež férový.
Ako bude funovať nová DPH v reštauráciách
- DNES
ak máte účet 100 eur bez DPH pripočíta sa 20 percent DPH plus nezdanený tringelt 5 percent
dokopy zaplatíte približne 126 eur
- PO NOVOM
ak máte účet 100 eur bez DPH zaplatíte 9 percent tringelt z celej sumy zaplatíte 10 percent DPH (10,9 eur)
dokopy zaplatíte 119,9 eur
Minister Matovič ohlásil aj prekvapenie vo forme takzvaného rekreačného a gastro bonusu, teda, že chce zaočkovaným rozdávať 300 eurové poukazy na vaše služby. Je to dobrý nápad?
Toto je úplná novinka aj pre nás. Nápad vnímame pozitívne, hoci do praxe má ďalekú cestu, keďže ho minister neprezentoval ešte ani na koaličnej rade. Keďže však celý minulý rok, aj veľkú časť tohto roka sektor HORECA čelil mimoriadnym stratám v tržbách z dôvodu pandemických opatrení, vlani na úrovni cez 30 percent, tento rok očakávame dokonca 45 až 50-percentný prepad, takéto niečo by mohlo pomôcť aj nám.