Sulík dal Maďarom stop. Stredoslovenskú energetiku im nepredá. Miliardári z EPH to nekomentujú

Najprv chceli slovenskú pôdu, kupujú slovenské nehnuteľnosti a historické budovy. Teraz zacielili na energetiku.

10.11.2021 12:55 , aktualizované: 18:42
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (40)

Maďarská vláda na čele s Viktorom Orbánom má záujem o kúpu podielu vo firme Stredoslovenská energetika (SSE). Prostredníctvom maďarskej štátnej firmy MVM chce získať 49-percentný podiel a manažérsku kontrolu. Celý obchod by stál 1,25 miliardy eur. Predávajúcim je nadnárodná energetická firma EPH pod vedením českého podnikateľa Daniela Křetínskeho a Slováka Patrika Tkáča z finančnej skupiny J&T.

SSE je jedným z najväčších hráčov v energetike u nás. Predovšetkým na strednom Slovensku dodáva elektrickú energiu a zemný plyn vyše 200-tisíc odberateľom – domácnostiam, mestám a obciam, úradom i firmám. Ročne dosahuje zisky vyše 100 miliónov eur. Patrí pod ňu 26 percent trhu domácností a vyše štvrtina malých podnikov.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

Vláda má možnosť takýto obchod zastaviť. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v stredu pred rokovaním vlády dal maďarskej strane jasne najavo, že firma nie je na predaj. Včera sa stretol aj s predsedom predstavenstva SSE Františkom Čuprom, aby mu oznámil, že nechce, aby sa väčšinový podiel predával Maďarom, a to z dvoch dôvodov. „Nevidím zmysel privatizácie, keď novým vlastníkom bude štát. To mi nedáva zmysel,“ ozrejmil svoj prvý dôvod líder SaS.

Druhým dôvodom je to, že sa mu nepáčia kroky maďarskej vlády, ktoré podniká na Slovensku. Ide o úmysel skupovať slovenskú pôdu. „Nepáči sa mi, že zriadili štátny fond, ktorý má vykupovať slovenskú pôdu či niektoré historické objekty,“ vysvetľoval šéf rezortu hospodárstva. „Nechcem, aby maďarský štát vlastnil významnú časť významného slovenského podniku. Toto sa nerobí,“ dodal Sulík.

Tieto dva dôvody povedal aj manažérovi Čuprovi. Ten Sulíkove dôvody akceptoval. Minister hospodárstva na budúce rokovanie vlády prinesie uznesenie, kde jasne odmietne predaj. Vláda má na to právo, keďže také sú slovenské zákony týkajúce sa kritickej energetickej infraštruktúry. Práve tie menili minulý rok. Vedenie EPH slovami jej hovorcu Daniela Častvaja pre Pravdu nechce vyjadrenia ministra Sulíka komentovať.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Richard Sulík #SSE