Elon Musk predáva svoje akcie v Tesle. Presvedčila ho anketa

Šéf spoločnosti Tesla Elon Musk sa chystá predať 10 % akcií, ktoré vlastní vo výrobcovi elektrických áut. Miliardár to oznámil počas víkendu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Tvrdí, že sa rozhodol vyhovieť kritikom, podľa ktorých neplatí dostatočne vysoké dane.

08.11.2021 15:51
Tesla, Elon Musk Foto:
Elon Musk vyhlásil, že spoločnosť Tesla neovláda.
debata

Musk vlastní v podniku približne 17 % z jednej miliardy vydaných akcií. Pokiaľ by predal 10 % akcií pri súčasnej cene okolo 1 170 amerických dolárov (USD) za kus, vynieslo by mu to približne 20 miliárd USD.

Musk uviedol, že sa bude riadiť výsledkami ankety na Twitteri, v ktorej ho počas víkendu 58 % z vyše 3,5 milióna hlasujúcich vyzvalo na predaj akcií. Šéf Tesly tvrdí, že anketu zorganizoval v reakcii na výzvy niektorých demokratov, aby miliardári platili dane, keď cena akcií v ich vlastníctve rastie, hoci ich nepredávajú. Podľa agentúry AP hodnota Muskovho majetku vo forme takzvaných „nerealizovaných ziskov“ predstavuje zhruba 300 miliárd USD.

„V poslednom čase sa veľa hovorí o tom, že nerealizované zisky sú prostriedkom, ako sa vyhýbať plateniu daní. Preto navrhujem predať 10 % svojich akcií Tesly… Súhlasíte s tým?,“ opýtal sa Musk v sobotu na Twitteri.

Tomáš Malatinský Čítajte viac V hre sú Česi, Maďari či Nemci. Predajom SSE padne do rúk cudzej vlády, upozorňujú zväzy

Spoločnosť Tesla, v ktorej má Musk prostredníctvom akcií uloženú veľkú časť svojho majetku, mu nevypláca plat v hotovosti.

„Mám iba akcie, takže jediný spôsob, ako osobne zaplatiť dane, je predať akcie,“ napísal na Twitteri a dodal, že sa „bude riadiť výsledkami tejto ankety“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk