E-shopy sa pripravujú na Vianoce. Očakávajú rekordné obraty

Pandémia prinútila ľudí meniť svoje nákupné zvyky a presunula oveľa viac ľudí do online priestoru. E-shopy pod tlakom nových objednávok a nárastu počtu zákazníkov museli vylaďovať svoje procesy, aby vedeli konkurovať aj zahraničným obchodníkom. Súčasný trend naznačuje, že by v čase predvianočných nákupov mohol byť pokorený aj absolútny rekord dosiahnutý v marci tohto roka.

25.10.2021 15:23
eshop, e-shop, internet, kreditka, kreditná, karta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pandémia nezasiahla mužov a ženy rovnako, odpracované hodiny znižuje aj tzv. neplatená práca, ktorá však zasahuje najmä ženy. Deficit a verejný dlh Slovenska bol napokon nižší.

Podľa analýzy Slovenskej sporiteľne e-commerce zažíval už v minulom roku silný prílev zákazníkov. Ako ukázali dáta za platby našich klientov, v dôsledku výrazného obmedzenia kamenných prevádzok vzrástol objem platieb v eshopoch za rok 2020 medziročne o 40%, a to najmä v tých slovenských (+80%), keďže štruktúra nákupov sa vplyvom pandémie zmenila.

Nákupy na internete sa v roku 2021 držia vysoko nad úrovňami toho minulého, keďže začiatkom tohto roka sa na Slovensku opäť prijali opatrenia obmedzujúce mobilitu a kontaktné odvetvia, vrátane maloobchodu. Objem nákupov kulminoval v marci, keď bol až o tri štvrtiny vyšší než v rovnakom období roka 2020 a dokonca viac než dvojnásobný než v marci 2019.

lekáreň / liek / respiračný systém / Čítajte viac Lekárňam sa počas pandémie darilo. Na dračku išli rúška, vitamíny či výživové doplnky

Po následnom zlepšení pandemickej situácie a s tým spojeným uvoľňovaním opatrení objemy kontinuálne klesajú, stále sa však držia nad úrovňami minulého roka. „V najbližších týždňoch očakávame začiatok predvianočných nákupov, čo prinesie nový impulz pre internetových obchodníkov a objem platieb na internete začne znovu rásť. Súčasné dáta naznačujú, že by objem platieb v eshopoch mohol v závere tohto roka prekonať aj rekordné marcové objemy,“ konštatujú bankoví analytici Sporiteľne.

Pandémia primäla mnoho Slovákov po prvýkrát vyskúšať nákup tovarov cez internet a časť z nich tieto služby aj po poľavení opatrení naďalej využíva. Výrazný rast sa ukázal napríklad pri donáškach jedla, kde v niektorých týždňoch násobne prekračuje objem nákupov spred pandémie. Okrem toho sú vyššie nákupy aj v kategórii oblečenie a obuv či domáce potreby. V posledných týždňoch je však zrejmý výraznejší pokles v kategórii cestovanie, reagujúci na vývoj pandemickej situácie a ukončenie letnej sezóny.

Štatistický úrad upravil úroveň deficitu a dlhu v roku 2020 smerom nadol. Deficit v minulom roku podľa aktualizovaných dát dosiahol 5,5% HDP, čo je o 0,7 percentu­álneho bodu nižšie než v pôvodnom odhade. Najvýznamnejší vplyv malo spresnenie výberu daní a sociálnych odvodov, čím príjmová strana rozpočtu vzrástla o viac než pol miliardy eur. Zapracované či aktualizované boli aj iné položky, ich hodnota však bola rádovo nižšia. Celkový dlh voči HDP tak dosiahol 59,7%, čo ukazuje medziročný nárast dlhu o takmer 12 percentuál­nych bodov.

V tomto týždni sa uskutoční ďalšie zasadnutie Európskej centrálnej banky. Na poslednom zasadnutí oznámila centrálna banka postupné znižovanie objemu nákupov z programu PEPP a zároveň naznačila, že významnejšie rozhodnutia budú prijímané až na decembrovom zasadnutí – nielen o ďalšom objeme nákupov zo spomínaného programu, ale aj to, ako bude ECB pokračovať v nákupe aktív po jeho skončení v marci budúceho roka. Zaujímavejším bodom bude komentár šéfky ECB Lagarde k hodnoteniu aktuálneho cenového a ekonomického vývoja v eurozóne.

debata chyba
Viac na túto tému: #e-shop #nakupovanie #pandémia