Novému prepravcovi v Bratislave chýbajú šoféri. Ponúka im 1 500 eur v hrubom

Bratislava sa po dlhých rokoch dočkala reprezentatívnej autobusovej stanice. Tá už síce je otvorená, ale hneď za rohom číha na cestujúcich ďalší problém. Konkrétne nedostatok vodičov autobusov.

13.10.2021 17:33
Arriva Foto:
debata (81)

Cesty Bratislavského kraja budú po novom brázdiť autobusy nového dopravcu. Spoločnosť Arriva vyhrala verejnú súťaž a najbližších desať rokov bude zabezpečovať autobusovú dopravu v kraji. Začať má už od 15. novembra.

Dopravca síce deklaruje dostatok autobusov, ale potrebuje ešte zohnať vodičov. V Bratislavskom kraji aktuálne zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu približne 400 vodičov. Tých je na Slovensku nedostatok a pocítila to už aj Arriva.

Andrej Doležal Čítajte viac Dočkajú sa bratislavskí vodiči kontroverznej križovatky skôr? Minister Doležal ukázal plány

Chýbajú vodiči

„Pri takej špecifickej profesii, akou sú vodiči autobusov, nie je možné zabezpečiť 400 ľudí z voľného pracovného trhu,“ vysvetľuje pre Pravdu šéf spoločnosti Arriva László Ivan a dodáva, že ich chcú získať od spoločnosti Slovak Lines, ktorá dopravu v kraji zabezpečovala doteraz.

+1

Zároveň apeluje na Slovak Lines, aby umožnili ukončenie pracovného pomeru zamestnancov dohodou a plynulý prechod vodičov. „Verím, že to si nikto zo zúčastnených neželá, aby ostalo 400 vodičov bez práce,“ dodáva.

Na druhej strane robia aj náborovú kampaň, kde ponúkajú 1 500 eur v hrubom. Priemerný plat vodičov autobusov je pritom na Slovensku vyše 1 200 eur a tieto pozície sa nedarí obsadiť.

Hovorca Slovak Lines Štefan Bako však tvrdí, že do dnešného dňa Arriva neoslovila odborový zväz vodičov. „Nepredstavila im oficiálne žiadny návrh kolektívnej zmluvy, platové, technické a pracovné podmienky či iné benefity,“ tvrdí pre Pravdu.

Do celej veci sa vložil v podobe mediátora župan Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. V piatok sa má stretnúť so všetkými zúčastnenými stranami. Podľa hovorkyne BSK Lucie Forman vyvinú všetko úsilie na to, aby v autobusoch nového dopravcu pracovali pôvodní vodiči, pretože najlepšie poznajú región aj trasy.

Bez parkovania na stanici

Arriva okrem toho oznámila, že nemá záujem o prenájom zázemia a parkovacích plôch na novej autobusovej stanici Nivy. Čo toto rozhodnutie pre cestujúcich znamená? Lucia Forman ubezpečuje, že nový dopravca bude jazdiť na novú autobusovú stanicu Nivy a poskytovať služby obyvateľom kraja. „Či už dopravca bude alebo nebude využívať priestory stanice, parkovacie miesta či zázemie pre šoférov, nebude to mať vplyv na cestujúcich a nijako ich to neobmedzí,“ vysvetľuje pre Pravdu. V praxi sa ale môže stať to, že autobusy nového dopravcu budú parkovať mimo stanice, na ktorú budú prázdne dochádzať a môžu tak obmedzovať mobilitu v meste.

Nový regionálny dopravca prináša do kraja minimálne 120 nových autobusov. László Ivan ešte začiatkom týždňa prezradil, že postupne sa tak do mája 2022 obnoví autopark, v ktorom budú úplne nové nízkopodlažné autobusy vybavené klimatizáciou či WIFI pripojením.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #autobusy #Arriva