Drahé energie tlačia na priemysel. Oravský výrobca kovov vypína pece, pracovné miesta sú v ohrození

Oravská spoločnosť OFZ rozhodla s okamžitou platnosťou o odstavení viac ako polovice svojich pecí.

06.10.2021 11:17
OFZ Foto:
debata (21)

Oravský výrobca kovov OFZ, v ktorom pracuje priamo 350 ľudí, obmedzuje výrobu. Dôvodom sú vysoké ceny energií. Po hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom a výrobcovi hnojív Dusľo Šala je to tak ďalší dôležitý priemyselný hráč, ktorý pre enormný rast cien energii brzdí výrobu. Tie sa totiž na burzách vyšplhali na tristo eur za megawatthodinu, čo je podľa šéfa OFZ Branislava Klocoka bezprecedentný extrém. Ešte pred rokom sa pritom ceny pohybovali na úrovni 45 – 50 eur za megawatthodinu.

+5

Podľa neho cez noc tak vyskočili ceny, že museli rýchlo konať. „Obmedziť výrobu sme museli okamžite, lebo nás to dostáva do obrovskej straty. Máme pár dní na to, aby sme rozhodli, že čo ideme robiť s ľuďmi,“ opisuje situáciu pre Pravdu šéf spoločnosti.

Likvidačný nárast cien

Oravská spoločnosť OFZ rozhodla s okamžitou platnosťou o odstavení viac ako polovice svojich peci. Ako ďalej informuje podnik, viac ako šesťnásobný nárast ceny elektrickej energie v priebehu dvanástich mesiacov je pre energeticky vysokonáročnú výrobu ferozliatin likvidačný.

Jedna z najdlhších výrobných hál na Slovensku je v hlinikárni Slovalco. Čítajte viac Slovalco, Slovnaft, U. S. Steel Košice. Kapitáni priemyslu žiadajú štát o podporu, vláda má v rukáve miliardového žolíka

„V tomto období síce rástli aj ceny našich produktov, ale zďaleka nie takým tempom ako energia. 300 eur je jednoducho bezprecedentný extrém,“ uviedol výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok. Objem výroby sa im pritom podarilo dostať na úroveň pred koronakrízou len nedávno. Ešte v lete využívala fabrika v Širokej svoju celkovú výrobnú kapacitu na takmer 100 %. Teraz však zo siedmich peci musia štyri odstaviť.

„Rast cien energii sme síce očakávali, ale zdá sa, že na trhu sa objavili hráči, ktorí cenu elektriny ženú nahor tak ako nikdy predtým. Keď si k tomu pripočítame náklady na emisne povolenky, ktorých cena takisto niekoľkonásobne stúpla a fakt, že na Slovensku sú kompenzácie pre energeticky náročný priemysel schválené Európskou úniou na zanedbateľnej úrovni oproti iným európskym krajinám, robí to našu výrobu stratovou,“ doplnil Klocok s tým, že aktuálne nedokážu odhadnúť, ako dlho tato situácia potrvá. Od toho bude závisieť aj schopnosť OFZ udrzať zamestnanosť.

Spoločnosť OFZ je stredoeurópskym výrobcom ferozliatin. História spoločnosti siaha až do roku 1952, kedy boli vyrobené prvé ferozliatiny na Slovensku. V súčasnosti spoločnosť vyrába a zákazníkom ponúka ferozliatiny na báze mangánu a kremíka. Okrem masových ferozliatin vyrába firma aj plnené profily. Je jedným z najdôležitejších dodávateľov ferozliatin pre región strednej Európy, keď približne 90 % výroby je umiestňovaných na zahraničných trhoch.

Kapitáni priemyslu v ohrození

Podobný osud môže postihnúť aj iné továrne u nás. Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz upozorňuje, že ak štát nepodnikne rázne kroky, hrozí, že podniky neudržia produkciu a pracovné miesta. „Ekonomicky sú preto ohrozené stovky slovenských domácností,“ upozorňuje Lasz. „Slovenským výrobcom so špičkovou ekologickou výrobou sa môže stať, že ich konkurencia vytlačí z trhu, v horšom prípade môžu aj celkom zaniknúť,“ povedal nedávno pre Pravdu.

Firmy, vrátane tých najväčších, tzv. kapitánov priemyslu, svorne tvrdia, že strach im naháňajú nielen vysoké ceny elektriny a plynu na trhoch, ktoré nevedia ovplyvniť, ale aj rekordné ceny emisných povoleniek. Za tie si firmy nakupujú práva vypúšťať do ovzdušia škodlivé látky. Vláda im chce podať pomocnú ruku. Riešenie vidí napríklad v dotáciách z Environmentálneho fondu, v ktorom sa nazhromaždilo vyše 1,1 miliardy eur. Fond sa tvorí z poplatkov, ktoré platia znečisťovatelia, a mal by sa využívať na podporu nových ekologických technológií a tzv. zelených riešení.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #výroba #pracovné miesta #ceny energií