Z tisíc eur urobili aj viac ako dvetisíc. Vyberali sa najlepšie ETF fondy za rok 2020

Rozdávali sa investičné Oscary. Spoločnosť ETF.com každoročne hodnotí burzovo obchodovateľné fondy ETF. Súťaží sa vo viacerých kategóriách a spoločnosť vyberá to najlepšie, čo trh ponúkol v predchádzajúcom roku. Víťazov komentovala v tlačovej správe aj firma Across Private Investments.

23.04.2021 12:17
debata (2)

Najlepším fondom za rok 2020 bol ARK Innovation ETF (ARKK) od spoločnosti ARK Invest, o ktorej sa vlani hovorilo najviac. Dosiahol zisk 150 percent aj napriek masívnemu poklesu trhu, ktorému čelil v marci. To v praxi znamená, že napríklad tisíc eur mohol premeniť na 2500 eur.

„Ide o aktívne riadený fond, ktorý v čase chaosu žiaril vo vesmíre ETF fondov. Ťažil zo svojej stratégie, a to sústrediť sa na inovatívne a priekopnícke spoločnosti,“ vysvetľuje Dominik Hapl, analytik Across Private Investments.

NN Čítajte viac Nezarábal dosť a skončil v mínuse. NN zruší dôchodkový fond, úspory sa presunú

Nové fondy ETF

Súťaž sa zameriava aj na nové ETF fondy, kotré sa vlani na trhu objavili. Cenu najlepší nový fond získal Invesco NASDAQ Next Gen 100 ETF (QQQJ). Ocenenie získal hlavne preto, že zachytil tému „čo bude ďalej“. Podľa Hapla pokrýva fond sto akcií, ktoré sú predpripravené na vstup do indexu Nasdaq-100.

Ten bol podľa neho jedným z najvýkonnejších indexov v roku 2020, ale QQQJ predstavuje akcie, ktoré majú pred sebou oveľa viac vzletov a pádov v porovnaní s veľkými technologickými gigantmi, ktoré v súčasnosti pokrývajú pozície v indexe Nasdaq-100.

Prívlastok najlepšie nové medzinárodné či globálne akciové ETF získala spoločnosť Dimensional Fund Advisors. „Dimensional International Core Equity Market ETF (DFAI), ktorý má v súčasnosti aktíva takmer 300 miliónov amerických dolárov je jedným z troch ETF, ktoré spoločnosť spustila počas minulého roka. Ponúka aktívne riadenú stratégiu s nízkymi nákladmi vo výške 0,18 percenta,“ tvrdí Hapl.

Najlepší dlhopis

Za najlepší nový dlhopisový ETF v Spojených štátoch amerických sa považuje Vanguard ESG US Corporate Bond ETF (VCEB). Ide o jediné uvedenie spoločnosti Vanguard na trh v priebehu minulého roka. Podľa analytika Acrossu využilo zvýšený dopyt po stratégiách ESG počas roka 2020 a ponúklo nový nízkonákladový dlhopisový ESG ETF fond s ročným vnútorným poplatkom vo výške 0,12 percenta.

Spoločnosť Global X vstúpila na vyšliapané chodníčky, keď v roku 2020 uviedla na trh dlhopisové ETF na rozvíjajúce sa trhy. Boli vyhodnotené ako najlepšie nové medzinárodné či globálne dlhopisové ETF. „Ide o stratégiu, ktorá v sebe zahŕňa 60 percent štátnych a 40 percent korporátnych dlhopisov z rozvíjajúcich sa trhov (EMBD),“ vysvetľuje Hapl.

EMBD je podľa neho jedinečný vzhľadom na veľkú voľnosť, ktorú manažéri fondu uplatňujú. Nie sú limitovaní splatnosťami dlhopisov, výškou fixného či variabilného výnosu alebo kreditnej kvality emitenta, dodal.

UniCredit Bank Čítajte viac Najlacnejšia hypotéka na trhu? Banka sa potichu vrátila k nízkemu úroku

Investovanie do témy

Najlepšie nové ESG ETF má TrueShares. Ide o novú značku v priestore ETF a TrueShares ESG Active Opportunities ETF (ECOZ) je prvým aktívne riadeným ESG ETF, ktoré získalo cenu v súťaži ETF.com Awards. V roku 2020 bolo spustených niekoľko aktívnych ESG ETF, ktoré sa však podľa analytika spravidla spoliehali na netransparentné modely. ECOZ je však plne transparentný a každý deň odhaľuje svoje pozície nakupovaných spoločností, čo znamená, že investorov pravdepodobne žiadna z jeho investícií neprekvapí.

Investuje sa aj do tém, čo má niekedy veľa spoločného s načasovaním. V roku globálnej pandémie nie je prekvapením, že ETF venované zdravotnej starostlivosti a efektívnej správe zdravotných údajov získalo cenu za najlepšie tematické ETF. Global X Telemedicine & Digital Health ETF (EDOC) zachytáva podľa Hapla časť trhu, ktorá si v roku 2020 získala pozornosť všetkých, ale v širšom meradle prináša tému digitalizácie zdravotnej starostlivosti, ktorá pravdepodobne na popularite iba porastie.

Vlaňajšok však patril spoločnosti ARK Invest, ktorá sa stala aj vydavateľom roka. „Vzhľadom na to, ako firma v minulom roku dominovala na titulných stránkach médií, zatiaľ, čo jej fondy trhali rebríčky, by víťazstvo ARK nemalo byť prekvapením. Príbeh spoločnosti je príkladom úspechu cez noc,“ vysvetľuje Hapl. ARK sa zameriava na prevratné inovácie a aktívne riadenie. V súčasnosti spravuje aktíva v hodnote viac ako 50 miliárd amerických dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie #investovanie #ETF