Najlacnejšia hypotéka na trhu? Banka sa potichu vrátila k nízkemu úroku

UniCredit Bank v apríli tohto roka opäť menila svoj sadzobník k úverom. Bez väčšieho marketingového rozruchu sa vrátila k úroku pri hypotéke na úrovni 0,39 percenta. Najnižšiu sadzbu naviazala na trojročnú fixáciu. Trend posledných mesiacov je pritom opačný a banky sa skôr vracajú k drahším hypotékam.

20.04.2021 08:00
debata (3)

Ako ozrejmila hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková, banka pravidelne prehodnocuje úrokové sadzby, ktoré závisia od ceny zdrojov. Podobnú stratégiu už zvolila vlani v septembri. Vtedy prišla s rovnakým úrokom, ktorý bol zároveň najnižší na trhu. Po necelých dvoch mesiacoch, keď hypotéky zlacňovali aj iné banky, úrok opäť zvýšila.

Podľa finančného analytika Maroša Ovčarika má banka zrejme aj naďalej záujem pokračovať v cenovej vojne. „Je predpoklad, že tento spôsob získavania nových úverov sa jej v minulosti osvedčil, a preto sa chce k nemu vrátiť,“ myslí si. Lacným hypotékam nebráni ani politika Európskej centrálnej banky, ktorá pomáha ekonomikám nízkymi úrokovými sadzbami.

Slovenská sporiteľňa Čítajte viac Ceny hypoték sú na historickom minime. Prečo to ľuďom nemusí stačiť?

Ľudia ale musia počítať s tým, že najnižší úrok v UniCredit Bank nedostanú zadarmo. K hypotéke si musia uzavrieť aj poistenie schopnosti splácať úver. Bez toho sadzba poskočí na 0,69 percenta. Úrok navyše platí len pre úver do výšky 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti. Pri hypotéke si tiež treba všímať ročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá ukazuje jej skutočnú cenu.

(Nie) je najlacnejšia

Podľa Ďuďákovej je ich aktuálna ponuka jedna z najlepších na trhu. V skutočnosti však o niečo nižší úrok ponúka Fio banka. Ten sa začína na úrovni 0,38 percenta s fixáciou od jedného po tri roky. „Fio banka má však minimum pobočiek, takže v porovnaní s bankami s dostupnosťou v rámci celého Slovenska má najnižšiu úrokovú sadzbu aktuálne UniCredit Bank,“ vysvetľuje Ovčarik.

Video
Ako sa pripraviť na hypotéku, aby sme v banke uspeli. V relácii Ide o peniaze s Evou Šablovou, riaditeľkou pre úvery FinGO.sk. Odvysielané 27.1.

Háčik je i v tom, že v prípade Fio banky ide len o základnú sadzbu. To v praxi znamená, že je zvýšená o najnižšiu možnú rizikovú prirážku pri využití všetkých poskytovaných zliav k hypotéke. Medzi tie patrí napríklad zníženie úroku o 0,4 percenta, ak ide o refinancovanie hypotéky. Ľudia môžu získať úrok nižší o 0,3 percenta aj pri kúpe nehnuteľnosti.

Tieto zľavy banka sľubuje len pri hypotékach do 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. O jednu desatinu percenta sa úrok zníži aj vtedy, ak je suma hypotekárneho úveru 40-tisíc eur a viac. „Výsledná úroková sadzba sa stanovuje pre každý úver na bývanie individuálne podľa konkrétnych podmienok,“ ozrejmuje Fio banka.

Bitka cez doplnkové akcie

Banky sa tiež pri hypotékach predbiehajú v doplnkových akciách. Medzi tie patrí napríklad odpustenie poplatku za poskytnutie úveru či príspevok na znalecký posudok. Napríklad Fio banka zvolila prístup cez doplnkové sporenie. Ľuďom ponúka aj hypotéku s nulovým úrokom. Na špeciálne konto si ale musia vložiť sumu vo výške istiny.

Prima banka, banka, účet Čítajte viac Nízky úrok sa skončil, zvláštna fixácia zostáva. Prima banka zdražuje hypotéky

Vklad môže byť aj nižší, vtedy sa nebude úročiť istina hypotéky vo výške zostatku. Minimálne tam však treba vložiť 2 000 eur. UniCredit Bank zase pri hypotéke s poistením alebo pri refinancovaní úveru zaplatí náklady za ocenenie nehnuteľnosti. Pri byte je tento bonus maximálne vo výške 150 eur a pri rodinnom dome 210 eur.

Ľudia musia pri hypotéke počítať aj s inými výdavkami. Bankové domy si výhodnejšie úroky podmieňujú napríklad vedením bežného účtu, kde chodí aj pravidelná výplata. Pri refinancovaní zase platí, že za predčasné splatenie mimo výročia fixácie sa účtuje pokuta. Takmer vždy tiež treba zaplatiť poplatok 66 eur za návrh na vklad do katastra nehnuteľností. Pri elektronickej žiadosti je cena polovičná.

Banky skôr zdražujú

Súboj o najnižšie úroky vedú viac menšie banky. Ich hlavným cieľom je zvýšiť si svoj trhový podiel na hypotekárnom trhu. Podľa predpovedí odborníkov sa ani v najbližšom období nedá očakávať, že sa situácia zmení. Napriek tomu sa niektoré banky rozhodli prehodnotiť stratégiu a úroky k hypotékam prevažne zvyšujú. Drahšie sú najmä tie s krátkou fixáciou.

Naposledy tak urobila napríklad Prima banka. Začiatkom apríla tohto roka zvýšila najnižší úrok k hypotéke z pôvodných 0,4 percenta na 0,5 percenta. Zachovala sa však netradičná doba fixácie, zmenila sa z pôvodných 40 mesiacov na 45 mesiacov. Banka si nízky úrok držala od vlaňajšieho októbra. Zrejme sa jej to aj oplatilo, svoj podiel na trhu si odvtedy zvýšila o 0,58 percenta.

V posledných dvoch mesiacoch svoje úrokové sadzby pri hypotékach začala meniť aj OTP banka. Dôvodom je postupné zlučovanie s ČSOB. Po novom tak napríklad ponúka úrok 1,50 percenta s ročnou fixáciou. Predtým bola sadzba na úrovni 0,85 percenta. Pri ostatných fixáciách sa úrok príliš nezmenil. Napríklad pri päťročnej fixácii stúpol z pôvodných 0,95 percenta na 0,99 percenta.

Do zmien sa v marci a vo februári pustila aj konkurenčná mBank. Po novom ponúka napríklad úrok 1,54 percenta s fixáciou na jeden rok. Predtým bola sadzba na úrovni 0,89 percenta. Platí to pre úvery na bývanie do 80 percent z ceny nehnuteľnosti. Pri päťročnej fixácii však úrok klesol z pôvodných 0,74 percenta na 0,64 percenta.

Úroky sú na historickom minime

Hypotéky sú aktuálne najlacnejšie v histórii Slovenska. Napríklad priemerný úrok pri nových úveroch na bývanie sa už štyri mesiace drží pod jedným percentom. Dosahuje úroveň 0,94 percenta. Na historickom minime je aj priemerný úrok zo splácaných hypoték, ktorý dosiahol hodnotu 1,23 percenta. Tento stav spôsobil najmä konkurenčný boj bankových domov a uvoľnená politika Európskej centrálnej banky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úroky #UniCredit Bank #úver na bývanie