Predpoveď analytikov: Zlacňovanie na slovenských pumpách by malo pokračovať

Dobré správy pre slovenských motoristov sa nekončia. Zlacňovanie cien palív na našich čerpacích staniciach by malo pokračovať aj v závere novembra. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, ropa zaznamenala štvrtý stratový týždeň za sebou, čo ju priviedlo na štvormesačné minimá. „Očakávame preto ponor cien 95-oktánového benzínu aj nafty hlbšie pod 1 euro a 60 centov,“ dodal Pánis.

19.11.2023 13:39
benzín, nafta, pohonné látky, benzínová pumpa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pokles cien na slovenských čerpacích staniciach očakáva aj analytik 365.bank Tomáš Boháček. „Minimálne do najbližšieho týždňa opäť predpokladáme, že cena palív bude pokračovať v poklese a nie je vylúčené, že ceny sa dostanú aj na úroveň spred leta tohto roku,“ uviedol Boháček.

Vladimir Putin Čítajte viac Rusko ruší zákaz vývozu benzínu. Už ho majú zase dostatok

V 45. týždni tohto roka sa medzitýždenne opäť znížila priemerná cena palív na našich čerpacích staniciach. Cena natural 95 a 98 oktánového benzínu klesla v sledovanom období o takmer 4 %, respektíve o 3 %. Natural 95 sa tak predáva za priemernú cenu 1,587 eura za liter a natural 98 za 1,8 eura za liter, teda za ceny zo začiatku júla tohto roka. Cena motorovej nafty klesla o 1,2 % a liter sa predával v priemere za 1,627 eura za liter. „Na jednej plnej 50-litrovej nádrži sme dokázali ušetriť napríklad voči koncu septembra až 4 eurá,“ doplnil Boháček.

Ceny ropy v minulom týždni klesli, keď sa benchmark WTI miestami obchodoval pod 73 americkými dolármi za barel a zmes Brent sa pohybovala krátko pod 78 dolármi. Ide o najnižšie úrovne od polovice leta. Napriek odrazu v piatok za celý týždeň stratila severoamerická ropa WTI takmer dve percentá, keď zatvárala tesne pod 76 dolármi a severomorská ropa odovzdala takmer jeden a pol percenta, keď zatvárala tesne nad 80– dolárovou hladinou.

Peter Tkáč Čítajte viac Influenceri propagujú na internete rýchle a ľahké zisky. Ostražitosť je namieste, hovorí odborník

„Za pokračujúcim poklesom ropy stojí naďalej zverejňovanie nepriaznivých makrodát, ktoré hovoria o zvoľňovaní sa globálneho ekonomického rastu, čo implikuje pomalší rast dopytu po komodite. K ústupu cien ropy výrazne prispieva aj otváranie veľkých špekulatívnych pozícii hedžových fondov na pokles cien, na čo upozornil vo svojom mesačnom reporte OPEC. To ešte prehlbuje negatívny sentiment na trhu s ropou,“ uviedol Pánis.

Okrem toho, ropu tlačia podľa neho nadol aj ponukové faktory, kde síce združenie OPEC+ obmedzuje ťažbu, čo je však kompenzované rastom produkcie mimo tohto kartelu. Ťažba Spojených štátov dosahuje už nejaký čas rekordnú úroveň presahujúcu 13 miliónov barelov denne, čo ich robí s odstupom najväčším producentom na svete. Rasť ťažby vidno podľa Pánisa aj v prípade Kanady alebo Brazílie. „A práve kombinácia dobre zásobeného trhu vďaka nečlenských krajinám OPECu+ a slabšieho sezónneho dopytu po rope sa pretavuje do tlakov na pokles cien ropy,“ konštatoval Pánis.

V budúcom roku OPEC naďalej počíta s nárastom dopytu o 2,25 mil. barelov za deň. Pre ceny ropy je to síce podľa Boháčeka pozitívna informácia, no až z dlhodobého pohľadu. „Podľa vrcholových predstaviteľov OPEC je pokles cien ropy z posledného obdobia špekuláciou zo strany obchodníkov. Bližšie informácie o pohľade kartelu by sme sa mali dozvedieť budúcu nedeľu, kedy je plánované zasadnutie s vyhodnocovaním ťažobných kvót,“ podotkol Boháček.

V širšom kontexte trhoví hráči predpokladajú, že v budúcom roku sa ropný trh podľa Pánisa dostane do väčšej rovnováhy ba dokonca až do prebytku s predpokladaným rastom zásob ak sa OPEC+ nedohodne na predĺžení alebo prehĺbení ťažobných škrtov. „A o možnosti ďalších škrtov sa v skutku už začína šepkať, čo by malo limitovať ďalší pokles cien ropy,“ uzavrel Pánis.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta