Influenceri propagujú na internete rýchle a ľahké zisky. Ostražitosť je namieste, hovorí odborník

Investovanie sa teší na Slovensku čoraz väčšej obľube. Či už je to z dôvodu ochrany peňazí pred vysokou infláciou, tvorby finančnej rezervy alebo sporenia na dôchodok, čoraz viac ľudí na tieto ciele využilo práve investovanie. Už dlho nie je výsadou len pre percento najbohatších ľudí, ale investovať sa dá už od 20 eur mesačne.

17.11.2023 05:00
Peter Tkáč Foto:
Peter Tkáč, riaditeľ odboru dohľadu nad kapitálovým trhom NBS
debata (4)

Národná banka Slovenska (NBS) dohliada na to, aby sa na finančných trhoch dodržiavali pravidlá. Na svojom webe zverejňuje príklady z praxe, v ktorých zakázala činnosť či udelila pokutu. Postihy sa týkajú malých firiem, ale aj veľkých finančných inštitúcií.

Jedným z najznámejších prípadov bola pokuta pre spoločnosť World Agency spred pár rokov. O tom, ako regulátor bojuje proti nekalým praktikám, v rozhovor pre denník Pravda vysvetľuje Peter Tkáč, riaditeľ odboru dohľadu nad kapitálovým trhom NBS. O tom, ako zatraktívniť investovanie, rozprával na konferencii TA3 s názvom Financie.

Jednou z úloh Národnej banky Slovenska je dohliadať na dodržiavanie pravidiel a chrániť záujmy spotrebiteľov na finančných trhoch. Ako to v praxi vyzerá?

Náš mandát v rámci výkonu dohľadu je, samozrejme, zabezpečiť stabilitu trhu ako celku. V rámci toho vykonávame dohľad nad jednotlivými spoločnosťami, ktorým bolo udelené povolenie na výkon činnosti. Konkrétne pri kapitálovom trhu sú to buď obchodníci s cennými papiermi, alebo správcovské spoločnosti. Práve správcovské spoločnosti sú dobrým odrazovým mostíkom pre ľudí, ktorí nemajú skúsenosť s investovaním. Ponúkajú investovanie do podielových fondov, ktoré už nesú rozložené riziko a ponúkajú nejaký typ investičnej stratégie.

Na čo by si mal dať pozor začínajúci investor pri hľadaní investičnej spoločnosti?

V prvom rade odporúčame pri akýmkoľvek kontakte, zvlášť pre tých, ktorí sa stretávajú vo svete investovania s ľuďmi prvýkrát, preveriť si, či sa daná osoba, ktorá radí do čoho investovať, nachádza na zozname Národnej banky Slovenska. V tomto zozname na webovom sídle subjekty.nbs.sk si môže budúci investor preveriť, či je osoba oprávnená na poskytovanie takýchto informácií a ponúkanie investičných produktov. Po tom, čo sa záujemca presvedčí, či je osoba na tomto zozname, tak je to dobrý začiatok, aby ste v diskusii vôbec pokračovali. Toto je prvý a najdôležitejší krok. Potom by mala osoba poradiť, aký produkt je pre vás najviac vhodný.

Sú prípady, keď musela NBS ako regulátor zasiahnuť do činnosti investičnej spoločnosti. Viete spomenúť nejaký príklad?

Individuálne prípady nemôžeme komunikovať, pretože dohľad je neverejný. Vo všeobecnosti môžem povedať, že preverujeme distribučné siete, čo je jedna z našich hlavných naplní. Spravidla sa nám podnety dostávajú v momente, keď je klient nespokojný a sťažuje sa na finančného sprostredkovateľa. Aj mimo takýchto impulzov, ktoré dostávame, riešime výkon činnosti hlavne tých väčších, ale aj individuálnych agentov a kontrolujeme, či dodržiavajú predajný proces, ktorý je zarámcovaný európskou reguláciou na kapitálovom trhu.

Veľkým trendom súčasnosti sú influenceri, ktorí propagujú investičné produkty. Máme zo svete príklady, keď proti nim regulátor zasiahol?

Otázka takzvaného finfluencingu (zložené zo slova financie a influencer, ide o tvorcu obsahu s vysokým počtom sledovateľov, ktorý ponúka na sociálnych sieťach informácie o investovaní s cieľom predať produkt či službu, pozn. red.) je aktuálnou témou aj v rámci európskych diskusií. V USA vieme uviesť príklad, keď influencerku Kim Kardashianovú sankcionovala americká komisia pre cenné papiere a burzu za propagovanie podvodných schém. Aj na Slovensku sa takýmito podnetmi zaoberáme. Pravda je však taká, že je ťažké vyhodnotiť, čo daná osoba robí, ale môžeme skonštatovať, že máme rozhodnutia, ktoré prešli procesom zisťovania a sankčného konania. Aj NBS sankcionovala neoprávnené podnikanie.

O čo konkrétne išlo v tomto prípade?

Bolo to už medializované rozhodnutie ohľadom spoločnosti World Agency. Cez skupinu v mobile boli poskytované takzvané obchodné signály klientom, na základe ktorých vykonávali investičné rozhodnutia. My sme to klasifikovali ako činnosť, na ktorú je potrebné povolenie, keďže išlo o investičné poradenstvo.

Môžete pokutovať aj osobu influencera a ako sa to dá riešiť?

Áno, môžeme. Tieto prípady však majú spravidla aj trestnoprávnu doh­ru.

Jedna z rád pre začínajúcich investorov by teda mala byť, nech si dávajú pozor a neveria všetkým fininfluencerom na sociálnych sieťach?

Všetko, čo sa zdá na prvé počutie veľmi atraktívne, určite nebude asi až taká pravda. Výnosy zo 100 eur na 3 000 eur, čo vidíme bežne, alebo pársekundové video o tom, že zbohatol som za jeden mesiac a vložil som tam minimum peňazí, nemôžu byť pravdivé príbehy.

Čo sú bežné výnosy a kedy by mal človek spozornieť, že ide o podvod?

Závisí od toho, do čoho investujete. Ak hovoríme o akciových investíciách, tak v dlhodobom horizonte, napr. 30 rokov, sa výnosy pohybujú okolo sedem percent. Toto je priemer. Môže sa ale tiež stať, že investujete tri roky a máte nulu. Dôvody môžu byť rôzne. Na dlhodobom investičnom horizonte by ste ten výnos zaznamenať mali.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #konferencia #TV TA3