Na plyne excelentne zarobila firma zo Záhoria. Pozrite si, ako sa im to podarilo

Menší z dvoch prevádzkovateľov zásobníkov zemného plynu na Záhorí si v minulom roku výrazne polepšil. Jeho tržby vystrelili až o vyše 160 percent a zisk vyskočil dvojnásobne na rekordných takmer 35 miliónov eur.

11.07.2023 09:44
robotníci, plyn Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

O niečo menej známa spoločnosť Pozagas, ktorá je súčasťou energetického impéria EPH podnikateľov Daniela Křetínského a Patrika Tkáča, prevádzkuje obrovský zásobník plynu pri Malackách. Skladovacia kapacita predstavuje niečo vyše 6,9 terawatthodín zemného plynu. V Pozagase chaos na energetickom trhu riadne zamiešal hospodárskymi výsledkami.

Branislav Klocok, OFZ, Čítajte viac Známa hutnícka fabrika z Oravy opúšťa Slovensko. Varovania sa naplnili, výrobu presúva do Ázie

Obrovská snaha naplniť európske zásobníky pred vlaňajšou zimou za takmer akúkoľvek cenu suroviny totiž vyhnala aj tržby Pozagasu na rekordnú úroveň. Podľa zverejnených údajov dosiahli takmer 82 miliónov eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom znamenalo nárast až o 163 percent. V dovtedajšom fungovaní spoločnosti tržby nikdy neprekročili ani 40 miliónov eur, informuje portál openiazoch.zoz­nam.sk.

„Tržby sú účtované na základe zmlúv o uskladňovaní zemného plynu a o poskytovaní služieb spojených s uskladňovaním zemného plynu uzatvorených so zákazníkmi. Ceny sú denominované v euro a tiež závisia od vývoja niektorých štatistických ukazovateľov makroekonomického vývoja,“ píše spoločnosť vo zverejnených výsledkoch.

ťažba, ložisko, nerastné bohatstvo, minerály Čítajte viac V Európe objavili masívne ložisko nerastného bohatstva. Zásoby stačia na 50 rokov. Sú to skvelé správy, reaguje Brusel

Za rastom tržieb neboli len zmeny štatistických ukazovateľov a vysúťažené ceny za skladové kapacity pre klientov. Pozagas totiž na ruskú inváziu na Ukrajinu reagoval koncom marca minulého roka tiež tak, že zvýšil svoje cenníkové ceny. Cenu za vtlačný výkon zdvihol z predošlých 0,15 eur za megawatthodinu až na 1 euro, ťažobný výkon zase zdražil o 40 centov rovnako na 1 euro za megawatthodinu.

Rekordný zisk Pozagas vykázal už po odrátaní splatných daní a a osobitného odvodu. Podobne ako ďalšie firmy z energetického sektora totiž spadá pod extra poplatok štátu uvalený na regulované subjekty. Za minulý rok osobitný odvod firma vyčíslila na takmer 3,4 milióna eur. Celkovo tak spolu daňou z príjmu za minulý rok do rozpočtu odvedie vyše 12 miliónov eur.

Akciová spoločnosť Pozagas je vlastníkom a prevádzkovateľom podzemného zásobníka zemného plynu Láb 4 v blízkosti mesta Malacky. Predstavuje komplex vyťažených ložísk zemného plynu, ktoré boli procesom konverzie premenené na zásobník. Aktuálne tvorí zhruba 19 % uskladňovacích kapacít Slovenska.

Na slovenskom trhu patrí Pozagas so skladovaním zemného plynu k tým menším hráčom. Väčšou dvojičkou je jeho majoritný vlastník, akciová spoločnosť Nafta, ktorá rovnako patrí do skupiny EPH. Nafta disponuje skladovacou kapacitou vyše 30 terawatthodín plynu. Spolu tak obe firmy na Slovensku dokážu uskladniť viac ako 37 terawatthodín zemného plynu. Nafta svoje hospodárske výsledky ešte nezverejnila.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie #zemný plyn #zásobník