V Európe objavili masívne ložisko nerastného bohatstva. Zásoby stačia na 50 rokov. Sú to skvelé správy, reaguje Brusel

V Nórsku našli veľké ložisko fosfátového kameňa či horniny. Z toho sa vyrába fosfor, ktorý je dôležitým komponentom pre hnojivá, batérie do elektromobilov či solárne panely. Ťažobná spoločnosť je v predpovediach odvážna. Tvrdí, že tieto zásoby budú postačovať na 50 rokov výroby.

08.07.2023 05:00
ťažba, ložisko, nerastné bohatstvo, minerály Foto:
Ilustračné foto.
debata (55)

Nórska ťažobná spoločnosť Norge Mining tvrdí, že ložisko obsahuje až 70 miliárd ton fosfátového kameňa. Informoval o tom portál Euractiv. Len americký geologický prieskum odhadla v roku 2021, že celkové svetové zásoby fosfátu sú na úrovni niečo cez 71 miliárd ton.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Na východe Európy objavili obrovské ložisko plynu, ktoré zmení hru. Krajinu katapultuje do čela ťažby v EÚ

50 ton svetových zásob má Maroko, Čína 3,2 miliardy, Egypt 2,8 miliardy ton a Alžírsko s 2,2 tonami. Vzhľadom na tieto čísla sú nórske ložiská naozaj významné. Podľa britskej stanice BBC sa celosvetovo spotrebuje 50 miliónov ton fosfátu za rok.

Európska komisia pre Euractiv zareagovala, že sú to naozaj „skvelé správy“.

Až 90 percent vyťaženého fosfátového kameňa, resp. horniny sa využíva na hnojivá. Prečo až toľko veľa? Pretože táto minerálna zložka v súčasnosti nemá za seba náhradu.

Zvyšok sa využíva na výrobu solárnych panelov a výrobu lítio-iónových-fosfátových batérií do elektromobilov, ale tiež aj na výrobu počítačových čipov.

Skoda-Enyaq RS i V-2023-1600-1f Čítajte viac Kedy budú lacnejšie elektromobily aj pre strednú triedu? Už o pár rokov, experti hovoria, čo nás čaká

Nálezisko je veľmi dobrá správa aj preto, lebo Európa sa stane nezávislejšou v dodávkach tohto vzácneho materiálu. Zakladateľ Norge Minig Michael Wurmser povedal pre portál, že západu doručí autonómiu vo výrobe fosfátu. V boji o zelené a udržateľné technológie totiž Európa súperí s Čínou aj so Spojenými štátmi o strategické minerály a nerastné bohatstvo.

Spolu s fosfátom odhalili Nóri aj ďalšie nerastné minerály – vanád a titán. No spoločnosť nespresnila, koľko ho tam je. Tieto suroviny sa využívajú v zbrojárenskom a vesmírnom priemysle. Euractiv dodáva, že od objavenie po komerčné využitie minerálov zvyčajne trvá od 10 do 15 rokov.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #minerály #nerastné bohatstvo #fosfáty