Cena vody stúpne minimálne o 20 %, kabinet schválil zavedenie DPH

Vláda schválila s pripomienkami zmenu zákona, ktorou zavádza daň z pridanej hodnoty (DPH) za odbery podzemných vôd a za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd, ktorá doteraz nebola uplatňovaná.

06.03.2024 17:27
SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX Foto: ,
Zľava ministri Richard Raši, Robert Kaliňák a Matúš Šutaj-Eštok pred rokovaním vlády v pondelok 26. februára 2024 v Bratislave.
debata (34)

Výška sadzieb poplatkov za užívanie vôd sa zvýši najmä pre právnické osoby, podnikateľské subjekty (vodárenské spoločnosti, resp. prostredníctvom platieb za odber pitnej vody občania, poľnohospodári – pestovatelia a chovatelia, výrobcovia tepla, prevádzkovatelia kúpalísk, liečebných a rehabilitačných zariadení a podnikatelia v priemysle a službách) o výšku DPH.

Mochovce elektráreň blok 3 Čítajte viac Hlad po elektrine bude narastať. Fico hovorí o novej veľkej atómke, aké sú ďalšie možnosti?

Cieľom zmeny zákona z dielne ministerstva životného prostredia bola stabilizácia výnosov pre správcu vodohospodársky významných vodných tokov určených na krytie ich ekonomicky oprávnených nákladov. Touto zmenou vláda tiež zabezpečila, že podľa ustanovení zákona o vodách sa Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., stal príjemcom poplatkov za vypúšťané odpadové vody do povrchových vôd.

Zavedením DPH vláda predpokladá zvýšenia príjmov do štátneho rozpočtu. Keďže predpokladané celkové výnosy z poplatkov za užívanie vôd predstavujú 12,5 mil. eur, prínos pre štátny rozpočet prostredníctvom 20-percentného DPH je 2,5 mil. eur ročne.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #DPH